"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 92 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 31/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Скорпион прекара 15 месеца в гипс

Скорпион оцеля след 15 месеца, прекарани в гипсова форма за отливка на вкаменелост от динозавър. Той успял да се освободи едва когато ученият счупил формата, според информация на АП.
Дон Деблю, палеонтолог от геоложкия изследователски център в щата Юта разказал, че тъкмо разрязвал формата, когато насекомото изпълзяло от една пукнатина в пясъчника, в който се намирала вкаменелостта. Всъщност, Деблю все още дълбае 500-килограмовата скала, за да разкрие череп на тревопасен динозавър, живял преди около 80 милиона години. По неговите думи, този вид е напълно нов за палеонтологията. Деблю предполага, че скорпионът се е вмъкнал в пукнатината в деня, когато са полагали отливката върху скалата.
Ученият открил петсантиметровото насекомо на 5 януари, след като предишните два месеца внимателно отстранявал гипсовата отливка. Той споделя, че ще му се наложи да прекара повече от 500 часа в изрязване на вкаменения череп от пясъчника с миниатюрни пневматични чукове.
На екипът на Деблю отнело три и половина години да изрежат самата скала, от местността, където била открита. След като я извадили, те я обвили в гипс и я пренесли с хеликоптер до лабораторията в Солт Лейк Сити.
Както е известно, скорпионите, които се хранят с насекоми, могат да оцелеят в продължение на месеци без храна и без да се движат в сънно състояние. При други обстоятелства скорпионът би се простил с живота си без време, но палеонтологът решил да уважи желанието му за живот и го пуснал в природата.

У нас · Слух за продажбата на най-баровската наша сграда в Москва
· “Ню имидж” благодари на посланика на САЩ
· Кораб с българи заседна в Азовско море

По света · Либия разреши частните медии
· ЕС заплаши с търговска война арабските държави

Коментари · Препускаме към Европа, но ще намерим ли там европейци
· Симеон Борисов разиграва нови трикове около “царските имоти”

Икономика · Тестове вместо матури въвеждат в училищата
· Предприемачите не вярват в правосъдната система
· Софиянци няма да плащат по-малко за боклука