"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1155 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Хотелите по морето празни в разгара на сезона


20 на сто по-малко туристи отчитат собствениците им

Хотелите и квартирите по нашето Черноморие са празни в разгара на сезона. Съюзът на собствениците в курорта "Слънчев бряг" отчита около 20 процента общо намаление на туристите в курорта в сравнение с миналата година. Но всеки, който посети курорта, ще види, че повечето хотели са полупразни.
От Държавната агенция по туризма обявиха, че някои хотели ще останат затворени през целия сезон. На "Слънчев бряг" в момента предлаганите хотелски стаи са с пъти повече от туристите.
Разстоянието между хотелите вече е не повече от 4 до 8 метра. За желаещите да си общуват с комшиите условията са прекрасни, но за тези, които искат да почиват или да разговарят, без да ги чуват съседите, няма никакъв шанс.
Една пета от хотелите по морето, главно тези на втора и трета линия, са празни, потвърдиха и от Института за анализи и оценки в туризма. Отделно около 700 хотела се предлагат вече втора година за продан, без да има желаещи да ги закупят.
Независимо от това продължават да излизат нови хотели на пазара, а трети са пред завършване и никой не може да каже на какво чудо се надяват предприемачите, коментират от строителния бранш.
Цената на нощувка в "Слънчев бряг" варира от 40 до 110 лева и основно зависи от това на какво разстояние от плажа е хотелът. В нея влиза освен легло, закуска и безплатно ползване на басейн и шезлонг.
С 50% повече в сравнение с миналата година са хотелите, които се предлагат за продажба по Черноморието. Според специалистите по недвижими имоти причината е не само във финансовата криза, а и в държавната политика. Собственикът на агенция за недвижими имоти Валентин Градев смята, че държавата не си е изпълнила задължението на регулаторен орган и не е контролирала районните архитекти, които безразборно са раздавали разрешения за строеж. Според брокери на недвижими имоти най-печеливши и търсени са хотелите на първа линия до плажната ивица с висока категория, голям брой легла и спа център. До момента обаче няма данни за продадени хотели, а най-скъпият във Варна се предлага за 25 милиона евро.

У нас · Ислямски емисари зарибяват ученици в Родопите
· Станишев готви линч за опонентите си в БСП

По света · Саркози давал по 600 евро на ден за цветя
· Иран готов да нападнe израелските ядрени обекти

Коментари · Бъдещи клиенти на Темида пълнят парламентарната група на ДПС

Икономика · Хотелите по морето празни в разгара на сезона