??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=67288&format=html&edition_id=1169

Огнян Тетимов, депутат от АТАКА: Спряхме незаконния внос на зеленчуци от Македония

1500 дка плодородна земя край Петрич са отровени от гумите, които циганите внасят от Гърция и горят

Станка Динева

Огнян Тетимов е роден през 1964 г. в Сандански. Завършил е Минният техникум в родния си град. Работил е в завод "Беласица" в Петрич. От 1992 г. има собствен бизнес. Педи да оглави областното ръководство на националистите в региона, е бил общински координатор на АТАКА в Петрич.
Избран е за депутат от 41-ото Народно събрание от партия АТАКА. Член е на Комисията по околната среда и водите, на Комисията по земеделието и горите и на Временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание от 5 юли 2009 г.

- Г-н Тетимов, Вие сезирахте Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за екологичните проблеми, които създава изгарянето на гуми край Петрич. Кой трови града и откога?
- Паленето на гуми в кв. "Изток" на Петрич не е от ден-два или от година, а от 2-3 години. Местното ромско население купува на черно стари употребявани гуми от Гърция, внася ги през митницата незаконно и ги пали, за да извади от тях тел, която продава на Вторични суровини. В резултат на това вече са унищожени 1200-1500 дка от най-плодородната земя в региона. Унищожени са и дълготрайни насаждения - ябълки, праскови и други.
- Колко тел се вади от една изгорена гума?
- Не повече от 1 кг. Преди три години хората от града направиха подписка, която депозираха в Благоевград и в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив, но и до момента ефект няма. И тъй като съгражданите ми знаят, че съм член на Комисията по околната среда и водите в парламента, се обърнаха към мен с молба да им съдейства подписката да стигне до МОСВ. Подготвихме и един диск с 19-минутен запис на лицата, които горят гуми. На него се виждат и номерата на колите им. На едно от заседанията на екокомисията повдигнах въпроса и от МОСВ поискаха да внеса сигнал до министър Нона Караджова. Направих го и тази седмица се очаква проверка. Надявам се да бъдат взети мерки. От три дни забелязвам раздвижване и у местната власт - кметът на Петрич е издал заповед да спре паленето на гуми.
- Не се ли опасявате, че горенето ще започне отново, след като мине проверката?
- Не, не мисля, защото проверките ще са на пунктовете, които изкупуват метали. А точно този, който изкупува телта от гумите, е незаконен. С втората си заповед кметът е определил място, където да се съхраняват старите гуми и от автосервизите в региона. Циганите вече няма да могат да минават с каруците, да ги вземат и да ги горят.
- Какво трябва да се предприеме, за да не се повтори отравянето на въздуха и земята?
- Няма да се повтори, защото хората знаят, че като се захвана с нещо, го довеждам до край. Мисля, че е време да спрем да пипаме "с бели ръкавици". Нужни са категорични мерки. В края на всяка седмица съм в Петрич и региона и ще забележа, ако отново започне паленето на гуми. Освен това там има едни млади, инициативни момчета - еколози, които се грижат за природата. С тях съм непрекъсната връзка.
- В село Катунци има напрежение. На какво се дължи то?
- Край Катунци има цех за мрамор на фирма "Орам". Собственик е Папаевангелус Димитриус Теодорос. Производството е мръсно, унищожава реката и съсипва имотите на хората от селото. От цеха, който е с около 30-40 метра денивилация, над селото се стеле прах. Всичко е засипано с мраморно брашно, а в околностите са разхвърляни отпадъци от производството - плочи и късове от мрамор. Имам информация, че собственикът променя коритото на реката, отклонява вода, за да я използва при производството, след което изхвърля една бяла течност обратно и така я замърсява. Това нарушава не само екоравновесието в реката, но и сред птиците и животните, които се хранят и пият от нея. Хората от Катунци са направили подписка срещу фирмата. Затова съм подготвил питане до парламента. В района има защитени видове дървета, които "Орам" е съсипала. Освен това навлиза и в частни имоти.
- Местната власт не взема ли мерки?
- Когато хората му правят забележка, собственикът на фирмата пуска в полицията жалба, че заплашват да го убият и така създава проблеми на нашите хора.
- Производството на "Орам" ново ли е?
- Не, предприятието е купено от Папаевангелус Димитриус Теодорос. Той иска да го разширява, но го прави, без да има право на строеж и без разрешение за това.
- Вие бяхте депутатът, който покани вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на среща с гражданите от Петрич и региона. Защо?
- Най-големият проблем в Петричко е, че хората тук не могат да си продадат плодовете и зеленчуците, които произвеждат заради незаконния внос от Търция, Македония и Гърция. Министър Дянков разбра за него от мен и направи проверка в митниците по сигнал на АТАКА. Сам се увери, че изнесените от нас факти са верни.
- Промени ли се нещо след проверката?
- Да, има раздвижване от страна на Националната агенция по приходите, вносът засега е спрян. Направени са 2-3 мобилни групи. Министърът ми е дал картбланш, когато има проблеми, да им се обаждам. Те наистина реагират на секундата. От проверките, които лично направих на борсите в Пловдив, на Кукленско шосе, видях, че е спрян вносът от Македония, но не знам как стои въпросът с този от Турция. Що се отнася до прилагането на законовия ред, мога категорично да заявя, че ще доведа до край нещата, свързани с нерегламентирания внос от Македония. По-трудно ще бъде с вноса от Гърция, тъй като тя е европейска държава и контролът е по-труден. Замеделските производители в нашия регион обаче имат още един проблем - водата за напояване. Цената й стига до 76 лв. за декар. Отделно от това е тоталното съсипване на помпените станции, които е имало и които хората преди години са ползвали. Смятам да се заема с изясняването и решаването на този проблем.
- Преди да станете депутат, Вие бяхте общински съветник в Петрич. Остана ли ви там някоя нерешена задачка?
- Задачите са много, но има един проблем, за чието решаване ще продължа да работя, защото съм поел ангажимент пред съгражданите си. Той е малък на фона на грижите, които има държавата, но за живеещите в Петрич е важен. Съгласно Наредба № 1 на Общинския съвет след 23,30 часа заведенията в града нямат право да пускат музика и трябва да затварят. Знаете, като се почерпят хората, стават шумни, смеят се. Наредбата обаче не се спазва и кръчмите дънят музика до 4-5 часа сутринта. Най-страшно е в петък, събота и неделя, когато започват ромските сватби. Към 2,30 часа започва задължителна 15-минутна заря, която вдига шум, сякаш гърмят топове. Има хора, които се поболяха от това, защото не могат да си починат. Децата не могат да спят. Забележете, за 4 години в полицията има подадени около 2000 сигнала, но до момента абсолютно нищо не е направено. Уж кметът и шефът на полицията ме увериха, че ще пуснат заповеди и ще решат проблема, но нищо не се е променило. Докато си бях в Петрич тази събота и неделя, сам се уверих, че е така. Заведенията работиха до 5 сутринта.