"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 94 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/02/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
БНТ прави филм за Людмила Живкова

Филм за последните седем години от живота на Людмила Живкова ще пусне в края на февруари БНТ. За тази година държавната телевизия ще отдели 1,260 млн. лева за филмопроизводство, или 10 % от бюджета на медията, както изисква медийният закон.
54-минутната лента "Последните седем години от живота на Людмила Живкова" обединява различни версии за смъртта на Людмила. Сценаристи са Петя Тетевенска и Стефка Калева, а режисьор е Васа Ганчева. Медийната критичка е режисьор на още един документален филм, произведен в БНТ през миналата година - "Откъсляци", посветен на Любомир Левчев. Зрителите на националната телевизия ще видят и филма на Иван Гарелов - "Дъщерята на Клио", в който тв журналистът прави портрет на Вера Мутафчиева. "Роден в робство" пък е посветен на Димитър Петков. По традиция много са филмите, които разказват за живота на родни художници - "Българският Леонардо - Борис Денев- худодожникът" и "Илия Бешков", са сред заглавията, произведени през 2004 г., но с предстоящ тв дебют.
15 игрални филми е сътворила БНТ през миналата година, което е три пъти повече спрямо предходната, отчетоха от Центъра за филмопроизводство, където от ноември художествен ръководител е Виктор Пасков. Сред последните готови продукции е осем серийният "Врабците през октомври", чийто режисьор е Анри Кулев, а в главните роли ще видим Малин Кръстев, Мая Новоселска, Деян Донев и др. Сценарият е на Станислав Стратиев, а всяка една от сериите е с продължителност от 27 минути.
Христо Мутафчиев и Васил Михайлов пък са сред главите действащи лица в лентата на режисьора Николай Ламбрев "Църква за вълци". По Канал 1, а след това по ТВ "България", ще се излъчат 12 едночасови серии. Сред най-очакваните игрални филми е и "Приятелите ме наричат Чичо". Актьорът Ивайло Христов, който този път е зад камерата, тъй като е сценарист и режисьор на лентата, е привлякъл колегите си Васил Михайлов, Бойка Велкова и Наум Шопов.
Ново кинопредаване със сценарист Пламен Масларов пуска БНТ в неделя - 5 февруари. Водещ на "Кино по ноти" ще бъде нашумелият актьор Валентин Ганев. Идеята на новата рубрика е да влиза в киното през музиката и затова ще разказва за родни композитори като Божидар Петков, който е написал музиката към класически БГ ленти като "Авантаж", "Мера според мера".

У нас · Птичият грип е американска диверсия
· Изнасилиха и убиха зверски две сестри

По света · Американците използваха речта на Буш, за да се напият
· Иран няма да се поддаде на международния натиск

Коментари · Русия се нуждае от силна президентска власт

Икономика · Върнаха добавките за лекарства на хората с увреждания
· “Шкода” предлага “Белене” да е аналог на “Темелин”