"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
С приближаването на зимата едрите шарани изгладняват

ИВАН ПЕТРОВ

Шараните усещат приближаването на зимата, което ги кара усилено да търсят храна и да трупат запаси. Сега те се хранят далеч по-активно, отколкото през лятото. Това обаче съвсем не означава, че всеки, заметнал въдица във водата, успява да хване едър шаран. Това се случва предимно на истинските шаранджии, практикуващи модерен шаранджийски риболов.

Протеиново топче, косъм, гола кука?! Голямо полуфиксирано олово?! Държа системата в ръката си, разглеждам я и стигам до извода, че тя е съвършена. Различни вариации повишават нейната ефективност в дадени ситуации, но основният начин на функциониране си остава един и същ - гениален. Европейските и световните шаранджии използват тази система вече доста години за разлика от нас и досега още не са я отрекли или забравили, нито са се върнали на старите монтажи, където главно място играеше голямата кука покрита с огромно топче качамак или скрита в голямо парче варен картоф, от който дори и аз бих се наял.
Протеиновото топче и специфичният му начин на монтаж датират от доста отдавна. Мога само да кажа за тези които не знаят, че модерният шаранджийски риболов и всичко, което произлиза от него и около него, идва от Англия, началото на протеиновото топче и неговият монтаж обаче са поставени във Франция. Парадоксално, но е истина. А как е изглеждал първият монтаж на косъм и цялата система? За днешните схващания и разбирания - смешно! Косъмът се е връзвал по средата на извивката на куката, а разстоянието от куката до топчето е било доста голямо - от 6 до 10 см, че дори и повече. Оловото на системата било подвижно. Битувало схващането, сред тогавашните шаранджии, че шаранът бил по-уверен когато поемал стръвта и не усещал никакво съпротивление. Тази система с подвижното олово, голата кука и дългият косъм е трябвало да донесе големи резултати. Ала не е. И след това, когато куката била гола, а тежестта постепенно започнала да разширява своите функции, от просто тежест за изхвърляне и на тежест за самозасичане, резултатите не били много добри.
Специфичният начин на връзване на косъма за извивката на куката е спомагал на шарана да я изплюе без да се закачи. А прекалено дългия косъм пък е бил в полза на шарана с това, че поради голямото разстояние от стръвта до куката, не винаги куката се е озовавала в устата на рибата. Шаранджиите, които в началото сляпо вярвали в новия "супер" ефективен монтаж, започнали да се съмняват в него. И насочили своя кръгозор малко по встрани, към техните колеги, които имали доста по-добри резултати от самите тях. Тяхната "тайна" система била досущ като тяхната.
Като и всяка друга тайна, така и тази не могла да бъде опазена, и се прочуло -

фиксирана тежест
Не може да бъде! Всички досега се хвърляли на подвижна тежест, за да надхитрят водната лисица, а сега точно обратното - фиксирана тежест. Много трудно обаче някои се доверявали на тази система. Дори и днес се срещат хора, които ловят с подвижна тежест на линията си.
Промяната в дължината на косъма не била толкова драстична, но постепенно намалявала, тъй като благодарение на фиксираното олово рибите се самозасичали. Променило се самото връзване на косъма. Той станал естествено продължение на повода и започвал някъде от средата на стеблото на куката.
Тази система започнала лека - полека да придобива днешния си вид. Като казвам днешния си вид, имам предвид класическия монтаж -
полуфиксирано олово,
гола кука и косъм
 Разните модификации на тази система се усъвършенстват с всяка година, като всяка намира приложение за различни ситуации.
За разлика от днешните "хуманни" методи при риболова на шаран, в ранните фази на системата оловото е било фиксирано. В началото никой не е мислил какво става с рибите, които успяват да скъсат и си заминават с по-голяма част от линията или само с монтажа. По-късно, когато навлиза модерния риболов на шаран и когато самата култура, етика и отношение на риболовците спрямо шарана се променя, когато навлиза и принципът "Хвани и пусни", се обръща и по-голямо внимание на този елемент.
След всичко, което казах по-горе, логично би следвало да стигаме до извода, че днес имаме система за риболов на шаран, която е супер ефикасна и високо хуманна. Както нищо на света не е съвършено, така и тази система има своите недостатъци. Няма (или още не е измислена) система която да е 100% ефективна, макар че има такива които са по-подходящи от други. В желанието си да намерят най-добрия монтаж, шаранджиите постоянно измислят най-различни монтажи и модификации на тази система. Всички целят две неща: по-голяма ефикасност и по-малък шанс за оплитане. Търси се монтаж,
който да остава неоплетен
до приземяването му на
дъното на водоема,
и който да максимизира шансът рибата да се самозасече при кълване. От тази самоцел често се раждат и системи който само "ловят" окото на потребителя, но не и това, за което са предназначени - шаран.
 Последните няколко години има бум в производството на куки, специално предназначени за риболов на шаран. Всяка уважаваща себе си голяма фирма производителка на куки извади на пазара по няколко модификации куки за шаран, подходящи за различните монтажи при употребата на различна стръв.
Твърдостта на повода играе голямо значение за предотвратяването на оплитането. Колкото по-твърд е поводът, съответно толкова по-малък е рискът за оплитане, но пък рибата става доста по-плашлива при твърд повод, който в повечето случаи за да бъде твърд е и дебел. 
И както често се получава в живота, като събереш едно и едно, така и тук, шаранджиите решили да обединят мекия и твърдия повод. Това се постига чрез комбиниран монтаж. Над вирбела всичко си е нормално - олово и силиконова тръбичка в полуфискиран монтаж. След вирбела е повода, който е разделен на две, първата част е от дебело влакно, което съответно е по-твърдо и не се оплита, следва нов вирбел и вече стандартния за повод конец с вързана на него кука. Хитро измислено!

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика