"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 96 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/02/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Леонард Сапунджиев, областен координатор на АТАКА в Силистра: БСП като Пилат ще си измие ръцете с ДПС


Посред бял ден цигани нападат момичета, чиновниците си приказват на турски

МАРГАРИТА ВЪРБАНОВА

ВИЗИТКА
Леонард Сапунджиев e роден на 22 ноември 1963 г. в Силистра. Завършва средно специално образование в София , специалност "Електроуреди и апарати и високоволтова енергетика." Работи като настройчик във военен цех в завод "Електроника" в София, в завод "Електра" . Година и половина е в Бенгази, Либия. През 2003г. кандидатства за финансиране от Бизнесикубатора в Силистра с проект за детектори на метали, които да се използват в държавни учреждения. Цената на изобретението е 10 пъти по-ниска от западните аналози. Кметът инж. Иван Андонов отхвърля проекта. Сапунджиев е женен, има три деца: Лилия на 23 години, Антоний  /10/ и 3-годишната Антония. Семейството се издържат от собствен магазин за хранителни стоки.

- Как, г-н Сапунджиев, направихте знак на равенство между АТАКА и национализма?
- Прадядо ми се е казвал както баща ми - Димитър Сапунджиев и е участвал в Илинденско-Преображенското въстание. Нашият род е свързан с тези борби за освобождение и национално единение. Ако съм такъв, то е защото ме е възпитавал баща ми така, както дядо ми него. Едни и същи ценности, една и съща обич към България. Смисълът на онова, което ми се говореше от десетина годишен, осъзнах, когато станах на 30. Човек трябва да е достатъчно зрял политически, да е поживял, да е печелил и губил, за да има критерии. Осъзнах се като националист, като видях през 1990 г. накъде отива България.
За мен национализъм е равен на патриотизъм, равен е на родолюбие. Стана равен на АТАКА, когато гледах предаванията на Волен Сидеров по СКАТ. От екрана ми говореше съмишленик. За да си националист, трябва да пренебрегнеш инстинкта си за самосъхранение. Но трябва обаче и да имаш деца, да си отговорен баща. Те ни свързват със земята, с България, тогава идва жертвоготовността в името на родината.
- Някои патриоти се определят като леви или десни. Патриотизмът може ли да е столичен и провинциален?
- Преди 15-ина години избягах от софийската действителност и се върнах в Силистра. Проблемът на провинцията е, че хората мислят инертно. Трябват им 10-12 години, за да им се случи това, което столичани вече са преживели. В провинцията има съзнателно информационно затъмнение, но и няма желание за новини, за промени. Времето сякаш тече по-бавно. Ще ви дам един пример. В с. Гарван има кабелна телевизия, собственост е на един турчин. Той е преценил, че селяните не бива да гледат СКАТ. Не е ли това информационна дискриминация.
- Има ли АТАКА проблеми с общинските администрации за отдаване под наем на помещения за клубове?
- Проблемите са във всички общини. Шест месеца вече в Силистра ни мотае лично кметът. Като областен координатор съм подал 5 молби за помещение, получил съм два официални отказа. Неотдавна в общинска сграда, където БСП държи два етажа, се освободи още един. Подадох молба и докато общинарите ни разтакаваха, кметът даде и третия етаж на съпартийците си от БСП. Същото е и в другите общини. В Дулово, където кметът е турчин, ни мотаят най-безцеремонно. В Алфатар кметицата Радка Желева от БСП твърди, че няма общински помещения. Казах й да си подаде оставката, щом не може да си върши работа. Тя е длъжна да ни осигури клуб по закон - като парламентарно представена политическа сила. Молбата на АТАКА отлежава и в администрацията на Тутракан, пак същото: никаква реакция. Не ни отговарят и на молбата за разрешително да направим подписка срещу американските бази у нас. Кметът в Тутракан е подкрепен от БСП и ДПС. И останаха още 3 общини: Кайнарджа, Главиница и Ситово. Там сме в процес на изграждане на общинската организация и паралелно ще подадем документи за помещения.
- Как изключването на двама депутати от парламентарната група се отрази, според вас, на рейтинга на АТАКА? Какво коментират силистренци?
- Хората не се притесняват. Добре е, казват, че АТАКА се чисти от подставените хора в коалицията. Колкото до рейтинга ни, не се притеснявайте, гоним първото място в областта. Ние сме смесен район, много страх има насаден, хората се притесняват да не останат без работа, да не изгубят мизерните си социални помощи, да не ги малтретират заради убеждения. И все пак надигат глави. На места даже сами си правят организации на АТАКА. Например, в селата Гарван и Стефан Караджа. Селяните не искат да траят още 3,5 години до следващите избори. Искат промени сега и съжаляват, че късно са разбрали за АТАКА и не са гласували за нея.
- Силистра е смесен район, как изглежда етническата толерантност тук?
- За мен патриотизмът е етнически толерантен. Тук живеят 60%  българи, 30 на сто са турци, 7 процента - цигани, останалите са татари, евреи и арменци. Арменците стоят плътно зад нас, националистите, гласували са за нас, споделят идеите ни. Турците не създават проблеми. Истината е, че всички сме български граждани и сме еднакво равни пред българските закони и конституцията. А това означава отговорност към децата ни. За да могат те да се изучат, да са грамотни и спокойно и лесно да си намерят работа. Аз съм за етнически мир, но не по догановски. За мен ДПС е мафиотска организация, създадена от бившите комунистически тайни служби. Тя ще бъде употребена и захвърлена на бунището на историята още на следващите избори. ДПС и циганските партии са преградния фронт, за да не може българската нация директно да атакува виновните за злата ни участ, за икономическия геноцид, за емигриралите българи, за социалната нищета. Виновните управници от преди 10 ноември 1989 г., които управляват и сега. Но идва време БСП като Пилат Понтийски да си измие ръцете с ДПС-елита.
- Всички сме потресени от поредното циганско зверство - убийството на двете сестри от Пазарджик. Много ли проблеми създават силистренските цигани?
- Тукашните цигани се занимават с кражби на метали, проституция, с просия и мошеничества. Има 3 цигански села около Дулово, там от 20-годишния до 60-годишния са на издръжка на държавата: помощи, детски надбавки, социални пенсии... Вчера посред бял ден в Силистра цигани нападнали едно момиче, вкарали го в един вход, но то успяло да избяга. Родителите веднага отишли в полицията, а там не им обърнали никакво внимание. Живеем в обсада. Аз завеждам и прибирам сина си от училище, например. Тези хора трябва да бъдат интегрирани в обществото. Това може да стане, ако изпращат децата си на училище, да ги учат български учители, да не седят на едните социални помощи. Държавата трябва да започне да ограмотява родителите им, да им намира работа, макар и елементарна. Дано им светне малко пред очите и започнат да контролират раждаемостта си. Те сами си вредят, раждат, а не могат да гледат двайсетина деца. Искам да отбележа една много тревожна тенденция. Турци и цигани на по 15 години не могат да говорят добре български. Малките турчета в детската градина в Паисиево, например,  въобще не знаят български. "Аз не живея в България, аз живея в Паисиево.", едва-едва ми отговори едно момченце. Ние, националистите, искаме да направим единна българска нация с еднакви права на българските граждани, а ето пример как турци сами се дискриминират, като не учат децата си на български.
- Трябва ли ни специален закон за българския език?
- Българският език трябва да стане задължителен. Аз, като работодател, как ще взема на работа човек, който не може да говори добре. Проблемът е, че в общинските и държавни институции вече си позволяват да говорят на турски. В общината в Силистра чиновниците си приказват на турски по коридорите. Мой приятел кандидатства с проект по програмата САПАРД, документите му изрядни, но турчин отговаря за програмата и знаете ли какво му рекъл? "Ако се казваш Хасан, ще стане, но ти си Иван". Нас, българите, ни дискриминират - политически, икономически, нравствено. През 21 век това е тотален геноцид на българи в собствената им държава. Питам аз: къде е държавата, какво гледа? Ние от АТАКА имаме много трудна задача, изправени сме пред много богат противник, делото ни е  апостолско. В същото време българи от Крим, Молдова и Бесарабия, около 100 000 души са подали документи, искат да се преселят в Добруджа. Нарочно им бавят документите. Защото преселването им ще промени България, то ще е решението на етническия проблем в Добруджа.

У нас · Една от зверски умъртвените сестрички ухапала екзекутора си
· Националистите напуснаха безсмислените дебати за Конституцията

По света · Българи прехвърляли африканци в Италия
· Кораб с 1300 пътници потъна в Червено море

Коментари · Бесовете на самоунижението пак завладяха болното ни общество

Икономика · Задължително образование до 4 клас и безплатни учебници
· Първанов: Нерешените проблеми в туризма водят до срив в отрасъла