"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1214 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/11/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Дясното пространство у нас има нужда от окрупняване


Трябва да следваме модела на Италия за общ блок, но с преференциална листа

Виктор Николаев

- Г-н Сидеров, може ли да се даде оценка на правителството върху 100 - те му дни като квалификация  - добра, лоша, по-добра...?
- Навикът да се коментират 100-те дни на всяко правителство е  условен срок, според мен, но така или иначе е станал традиция. Може да се каже, че за тези 100 дни най-важното нещо, което много хора не осъзнават, защото сме малко късопаметни, е, че вече не сме управлявани от червената олигархия с мандата на една турска партия. Не знам колко хора осъзнават това, когато се будят сутрин. Оттам нататък новото правителство на ГЕРБ, което ние от АТАКА подкрепяме, даде насока за една политика, доста различна от политиката на предишните правителства. Политика на откритост, на решителни реформи. От самото начало новият кабинет показа, че иска да направи съкращения на държавните разходи и 15% в администрацията, за което ние в АТАКА говорим още от миналия парламент. Заседанията в парламента се водят отговорно, следи се присъствието на депутатите. След дълги години от подземието на НС беше извадена една система, която маркира кой кога влиза и излиза. Макар че аз имам резерви към вписването на биометричните данни в карти и паспорти, отчитам, че когато те влязат в картата на депутата, ще се ликвидира гласуването с чужди карти. Това аз наричам въвеждане на правила. Хората искаха това.
- Значи това управление ви харесва...
- Това сме искали през годините. Това е и желанието на близо 2.5 милиона българи, като сложим вота на ГЕРБ 1.6 млн., плюс 400 000 за АТАКА, още толкова за РЗС и Синята коалиция. Мисля, че има обещаваща тенденция за решително, открито и актуално европейско управление, съобразено с реалностите, не покрито, не задкулисно.
- РЗС говорят, че имали сигнали за корупция в сферата на сигурността и икономиката, даже заплашват, че ги събирали в папки. Синята коалиция има резерви към бюджета и по конкретни пунктове реагира.  Тя преценява всяко действие на кабинета поотделно, на парче. АТАКА сякаш безрезервно приема абсолютно всичко, каквото и да направи ГЕРБ. Не се ли опасявате, че ще се обезличите като политически субект?
- Когато дадох подкрепа на кабинета на ГЕРБ, казах, че правим това заради постигането на една стратегическа цел - България да се развива по път, който да отреже възможността БСП, бившите комунисти и техният сателит ДПС да не се допрат до властта през следващите два мандата поне. Сега, както виждаме, в процеса на техния разпад, самите социалисти признават, че са били партия на грабежа през прехода. В името на една такава стратегическа цел си струва да подкрепяш кабинета, и не само да го подкрепяш, а и да помагаш с идеи, да бъдеш равностоен партньор. Логично е да има и критики, и нападки към кабинета за неговите 100 дни. Просто при мен подходът е по-друг - аз предпочитам партньорски да изясняваме въпросите, а не да тичаме първо в медиите с изявления "Аз съм против еди-кое си", да създаваме интрига. Тя, разбира се, е вкусна за медиите, те винаги поемат с удоволствие такива неща, но това пречи на доброто партньорство. Пак казвам, ако позволим пукнатини между нас, то това ще направи връщането на БСП и на ДПС във властта по-лесно. Това не трябва да става.
- За опозиция или за управляващи се имате в момента?
- Управляващи са ГЕРБ, те имат изпълнителната власт изцяло. АТАКА и останалите партии в парламента сме подкрепящо мнозинство. Тази е точната дефиниция. Нямаме постове.
- Не е ли лоша за вас тази роля? Не участвате в управлението, каквато е логиката за съществуване на всяка партия, нито пък сте опозиция.
- Не ние от АТАКА, не Синята коалиция събра гласове за 116 депутати. Получи ги ГЕРБ и се натовари с отговорност да управлява самостоятелно, потърси нашата подкрепа и я получи. Вярно, че този модел е нов за България. Ние сме свикнали на търговски коалиции в политиката, които си разделят постовете в кабинета. За първи път това не става и може би затова изглежда странно. Според мен не е странно. Напротив, смятам, че тази тенденция ще се оформи като модел, към който трябва да вървим. Моделът, който в Италия работи, моделът на Берлускони за уедряване на политическите сили.
- С какво този модел е добър?
- Събира вота и дава стабилност. В Италия за 60 години имаше 57 кабинета и те водеха до нестабилност. Дойде Берлускони, уедри и събра партии, някои от които бяха наричани дори "крайни", като Северната лига, Национален Алианс и пр.
- Както определят и АТАКА...
- Такива квалификации съм чувал и за АТАКА. Групирането, уедряването на вота ще стане и в България. Въпросът е да спестим времето и да го направим разумно бързо, по един европейски начин. Смятам, че това е бъдещето.
- Няма ли да ви линчуват привържениците на АТАКА, ако тръгнете да сливате АТАКА с някой друг субект?
- Още в средата на 2008 г., т.е. много преди изборите предлагах такъв блок. А последователите на АТАКА са българи - хора разумни, мислещи, разсъждаващи. Те виждат, че реалностите са такива. Те виждат, че една партия не може да заеме цялата власт и да управлява, макар че такива желания вероятно има. И че всички коментатори говорят за някакъв вид коалиционно бъдеще, само че в България то явно ще мине по един по-труден път, както всички други неща.
- Възможно ли е да се слеят партии?
- Не говорим за сливане. Италианският модел е следният. Гласуваш за един коалиционен блок, но така, че в него да отбележиш своята партия. По този начин ти запазваш и твърдия й, основния й електорат в обединението на гласовете, т.е. не се губят гласовете, не се пилеят.
- Това ли е следващата цел на проекта АТАКА?
- Аз мисля, че това е един разумен проект, по който трябва да седнем да говорим, защото ще бъдем принудени да го направим. Ще дойдат следващите избори, след две години са редовните местни, а след четири години - парламентарните.
- Ако Яне Янев, Иван Костов или Мартин Димитров чуят това, ще кажат, предполагам, че е абсурдно да се гласува общо за един блок, а да се отбелязва в квадратче, "все пак симпатизирам на Сидеров", "все пак симпатизирам на Костов" в една и съща бюлетина.
- Тук излизаме от логиката на симпатиите и антипатиите и гледаме разумния начин за развитие на политиката. Той е такъв в европейските държави. Има уедряване. Каква е логиката на избори да се явяват 4 партии, които са членове на ЕНП, или на някой друг алианс? Някой може ли да ми каже по какво например се различават РЗС и ДСБ като идеология? Ако някой намери разлики, да ги каже.
- А със синята коалиция вие можете ли да мислите за нещо такова?
- Защо да не може? Аз съм мислил и от 2005 г. насам съм предлагал през годините на отделни политически лидери да тръгнем към окрупняване, за да можем да изчистим програмата си за България и да спечелим мнозинство, с което можем да я осъществим. Когато имаш силно мнозинство, конституционно, можеш да направиш радикални реформи. Иначе започват пазарлъците, извиването на ръце, политическият хазарт.
- Юридически как може да се оформи такова окрупняване?
- Ще намерим начин. Избирателният кодекс може да се промени, сега се работи по него. Берлускони го каза директно на срещата на която присъствах. Той се обърна към премиера Борисов и каза, че окрупняване трябва да има. "Аз го направих в Италия и постигнах стабилност", каза той. За първи път един него кабинет изкара пълния си мандат от 5 години, без да падне.
- Това ли е любимият ви политик?
- За мен той е един от добрите образци. Много добър, много открит, много непринуден и много харесван човек, който действа решително, без да се притеснява.
- Вашата партия дълги години беше против европейската ориентация на България. Сега излиза, че точно това ви харесва в политиката на кабинета "Борисов" .
- Това, което сме поддържали, винаги се е покривало с критиките на Брюксел. Оттам искаха реформа на съдебната система - ние искаме същото, даже предложихме избираемост на съдиите. Брюксел иска прекратяване на корупцията, същото искаме и ние. Те искат правила в България - да, и ние искаме правила. Ако имаме резерви и критики към Евросъюза, те са в геополитически план и касаят неговото развитие занапред. Знаете, че по тази тема има спорове в Евросъюза.
- Имате предвид евентуално разширяване към Турция, работа с Русия?
- Да, по въпроса за разширяването към Турция, а също и за повече равнопоставеност на отделните държави и нации, т.е. за запазване на тяхната идентичност в контекста на съюз, който позволява сътрудничество. Има варианти в перспективите на съюза и на тези теми ние винаги се включваме в дебата.
- Не се ли страхувате, че ще загубите физиономията на АТАКА - лицето на вечното недоволство, на площадното поведение?
- При управлението с мандата на турската партия нашето недоволство беше съвсем логично. И много често шумно и остро заявявано. Но трябва да гледаме и откъм градивната страна на политиката. Да, критикуващата, нападащата страна е по-лесна. Да си в опозиция е по-лесно, защото само критикуваш, без да носиш отговорност за управлението. Но щом сме стигнали до извода, че в България нещо трябва да се промени, трябва погледнем откъм градивната страна.
- За следващите избори ли готвите окрупняването?
- Колкото по-бързо, по-добре, защото иначе губим време, отварят се пукнатини, хаос и възможности за завръщане на БСП и на ДПС, които бяха свикнали да живеят от източване на средства от властта. Това не трябва да позволим поне в следващите 2 или 3 мандата. Докато се нормализира политическата среда в България, докато вече се знае, че каквито и смени да има във властта, те няма да сменят рязко живота на хората. Постигнем ли този модел, мисля, че сме европеизирани.
- Зная, че не обичате да се цитират стари ваши изказвания, но например на предишни избори сте атакували Борисов, казали сте, че той е марионетка, че не се различава по нищо от крадците и мафиотите...
- Критикувал съм го остро, защото и моят път в политиката беше лъкатушен, и неговият. Самият той е правил стъпки, за които със сигурност сам ще каже, че не са били най-точните. Аз не виждам нищо драматично в това, че сме си разменяли остри думи. "Крадец" и "мафиот" не съм го наричал. По принцип в предизборна кампания страстите се изострят. Но това не е пречело да се разберем ясно. За предпочитане е понякога да размениш с някого остри думи, но да се разберете истински, мъжки. Отколкото да не можеш да разбереш какво ти говори - а така беше с предишния и с по-предишния премиер. Ти говориш с него, а не можеш да разбереш този човек какво точно казва.
- Каква е вашата гледна точка по един конфликт, който беше отразен екзотично в медиите - как вашата парламентарна група като боен отряд нахлува с гръм и трясък в стаята на ПГ на РЗС заради някаква реплика на Димитър Абаджиев, че сте "безгласен пудел" на ГЕРБ. Респектирахте ли го?
- Той каза, че не е използвал точно тези думи. Не сме влизали "с гръм и трясък". Може би това е било очакването на някои журналисти. За тях би било радост, ще има какво да отразяват. Но истината не е такава. Имахме разговор, в който аз бях на мнение, че не е редно да се нападаме помежду си, че с това правим услуга и доставяме удоволствие на тези, които искат сегашното управление да се разпадне. За страната не е добре подобно нещо да стане. Затова ние ще намерим начин за комуникация и с Абаджиев, и с г-н Янев. Аз също критикувах позицията на РЗС, когато те бойкотираха определени гласувания. Казах го директно и ясно от трибуната. Вероятно съм бил по-критичен, но в някои моменти и това е необходимо. Крайното ми обобщение е, че ще намерим общ език и няма да правим удоволствие на тези, които искат да гледат как се караме.
- Говорите за окрупняване, включително и тази сутрин.
- Поне за разумна политика, която да стабилизира това, което сме тръгнали да правим. За да има ефект, са нужни поне два пълни мандата.
- Да разбирам ли, че четири години ще сте подкрепящи? РЗС казаха, че дават 6 месеца на кабинета "Борисов" и вече говорят за корупционни практики в икономиката и сферата на сигурността, заплашват, че трупат папки. Обявяват се персонално и срещу Цветан Цветанов. Синята коалиция преценява дали одобрява или не всяко действие поотделно. А при вас 4 години ли ще продължи подкрепата?
- Когато кажа нещо, държа на думата си. Това - първо. Второ, не очаквам да стане нещо драматично, което да предизвика пукнатина в подкрепата ни. И третото, най-важното е, че не трябва да се поставят срокове, просто заради срока или ефекта от думите, които ще кажеш, а трябва да действаме заедно. Аз вярвам и съм убеден във взаимното въздействие един на друг. Ние не сме някакви непроменяеми частици, а в партньорството се изгражда нещо качествено ново. Аз съм убеден в това. И трябва да действаме в тази посока. Сега РЗС и Синята коалиция си имат правото на отделно мнение, на бележки и т.н. Аз предпочитам тези неща да ги решавам в партньорски разговор, без медиите да узнаят, колкото и това за вас медиите да е ощетяващо.
- Бойко Борисов си писа петица, БСП му сложиха 2.5. Ако вие трябва да му поставите оценка в бележника по шестобалната система, каква ще бъде тя?
- Рано е за оценки от типа на ученическите. Мога да кажа едно - обещаващо начало, и то в посоката, която хората очакват. Личи по одобрението, което кабинетът получава в момента. Оттам нататък проблемът е да не се тръгне в грешна посока. Всъщност ние, подкрепящите кабинета, сме гарантите, че няма да има изкривявания. Затова нека не драматизираме отделни критични бележки към управлението.
- Има и критики към разнобоя. Един ден - ще има акциз за алкохол, на другия - няма да има. Ще се вдига пенсионната възраст - няма да се вдига. Фискалният резерв ще се разнася - не, няма да се разнася.
- Нека погледнем на това и от друг ъгъл - бързината за вземане на решения, която демонстрира Борисов, за мен е нещо положително. Да речем, някой е предложил грешна идея, примерно за фискалния резерв. И той, след като два дни се е консултирал с експерти, както и стана - с шефа на БНБ, с финансови експерти - каза "Не, моето решение няма да бъде такова." Това означава, че наистина подхожда държавнически, защото един експерт също може да даде идея, която не е много коректна. Точно в това  е отговорността на държавника - изслушва ги, преценява и решава. В този случай аз виждам бързина и адекватност в решенията, което говори, че имаме държавник.
-  Правилно ли е моето заключение, че ще работите за окрупняване на ГЕРБ, АТАКА и други субекти, да речем членките на ЕНП за следващите парламентарни и други избори?
- Нека да не затваряме нещата в един формат. Сега подкрепящите партии, може би тези, които не са в парламента, но са с подобно мислене...
- Да се явяват с обща листа?
- Обща листа с възможност да отбележиш своята партия в нея.
- Като преференция?
- Да, като преференция, която дава възможност да се измери тежестта на партиите.
- Не е ли това признание, че проектът АТАКА се е изчерпал на този етап, към  2009 г.?
- Не. Какво значи да се изчерпи? Той минава на нов етап, всички ние минаваме на нов етап. По-скоро партиите на прехода се изчерпаха.

*) Интервюто е излъчено в сутрешния блок на БНТ. Използван е и въпрос, зададен в интервю за RE:TV.

У нас · Бойко Борисов: Най-големият ми успех е финансовата стабилност

По света · Чешкият съд даде зелена светлина на Лисабонския договор
· Лондон измести Ню Йорк като финансова столица

Коментари · Борисов прави всичко възможно да се справи с престъпността

Икономика