"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1222 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/11/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Засекретените договори на Станишев крият престъпност

Магдалена ТАШЕВА

На 3 ноември т.г. Върховният съд на Словакия обяви за незаконно засекретяването на приватизационния договор, по силата на който през 2000 г. правителството на Микулаш Дзуринда е продало държавната телекомуникационна компания "Словенске телекомуникацие" на "Дойче телеком" (Flash News, 5 ноември 2009 г.). Прецедентът, който  разсекретява и други приватизационни договори, е победа на словашки граждански групи, които се позоваха на международното споразумение на ООН, известно като Global Compact, и документи на ЕС, призоваващи правителствата да декласифицират споразуменията си с частни западни фирми. Те въвеждат стандарти за прозрачност и добро управление като отстъпка пред силното антиглобалистко и националистическо движение в Европа и останалия свят, което се бори срещу засекретяването на правителствената корупция чрез класифициране на приватизационните, концесионни и консултантски договори.   
Изглежда от ЕС са смигнали и на нашето правителство да не се вживява в конфиденциалността на подобни договори, защото, случайно или не, няколко дни по-късно у нас бяха разсекретени първите два договора на британската шпионска фирма "Краун Ейджънтс" с кабинета на "Сакскобургготски-Доган" за митниците, съответно от 2001 и 2004 г.
Така бе направена първата стъпка към разбиване на една стена, несравнимо по-мощна от Берлинската - стената на омертата, която пазеше в пълен мрак корупцията на редуващите се във властта олигархични партии. Договорите не бяха изненада. Те доказаха онова, което знаехме още през 2001 г., когато изтеклата във в. "Труд" стенограма на заседанието на МС подсказваше - сделката с "Краун ейджънтс" е крещящо антибългарска, насочена е срещу националните интереси и има за цел да източи стотици  милиони от държавния бюджет на България. Договореното в тях не е нищо друго освен рецепта за ограбване на българската държавна хазна и продажба на българските държавни тайни на чужди заинтересовани кръгове. Няма съмнение, че подписалите подобни "договори" са получили комисионите си от МИ6.  (Двата са на стойност над 65 милиона лв, без екстрите като самолетни билети, автомобили и пр. Твърди се, че в Британия брокерът, уредил поръчка за дадена фирма, получава 12% от стойността на договора. Това значи, че Кобургите - баща и лондонски син, Милен Велчев и Николай Василев може да са си поделили около 8 милиона лв. само от тези два договора.)
Разсекретени бяха двата изтекли договора. Но през 2007 г. Пламен Орешарски подписа договор на същата фирма с митниците за 11 милиона лв, плюс още три договора за консултации на ДАНС, НАП, Държавната агенция за хазарта и Агенцията за държавни вземания - пак на стойност 3.9 милиона лири. (В. "Сега", 26 юни 2007 г.) Тоест, Орешарски ги пусна в самата светая светих на държавната тайна на България. Тези договори още действат. Кога ще видим и тях?

Изобщо, като сме почнали, я да си кажем цялата истина! Засекретяването на корупцията на управляващите чрез засекретяване на сключените от тях договори започна от кабинета "Костов". Тук даже думата "корупция" е неточна. Става дума за престъпления на управляващите, някои от които съставляват държавна измяна.
Договор със Зееви за АК "Балкан" е подписан от Костов с РМС №466 и 554 от 29 юни и 30 юли 1999 г. Той е толкова секретен, че през 2000 г. дори новият транспортен министър Антони Славински моли премиера Костов да му го предостави, писа Едвин Сугарев в отвореното си писмо до Костов от 19 април 2005 г. Още в деня на подписването му, 30 юни 1999 г., директорът на АП Захари Желязков вече подписва първия таен анекс; след 15 дни подписва втори, а на 21 юли - трети. Държавата се съгласява да покрие задължения на вече частната АК "Балкан" за 13 млн. долара. Гриф "строго секретно" носи документ, удостоверяващ, че директорът й Филип Мустаков е продал акции в СИТА за 4 млн. долара, които не са заприходени, а преведени по сметка на "Балкан" в Ню Йорк. Поне 50 милиона долара Зееви печели от разпродажбата на 37-те задгранични недвижими имоти на компанията.  Накрая бандитът подаде иск срещу България пред арбитражния съд в Париж за 230 милиона долара. През март 2008 г. окръжният съд на Ерусалим наложи запор на имуществото, сградите и парите на българското посолство в Израел по иск на Зееви за още 10 милиона долара (В. "Атака", 15 март 2008 г.) Колко платихме в делата на Зееви срещу България?
Същата е картинката с продажбите на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-Изток", "Плама", "Кремиковци", БТК, ЕРП-тата, концесията "Софийска вода" и т.н., договорите с други чужди консултантски фирми, които не са нищо друго, освен фасади на чужди разузнавания. Българското Министерство на отбраната (МО) е прочетен вестник в ръцете на американската частна военна фирма MPRI, с която има договор от поне 2001 г. тези "консултанти" са наемници, които обслужват американските военни интереси по цял свят - от строежа и поддръжката на бази, до участие в сражения (например в Ирак и Афганистан), набиране на проститутки за войниците и убийства на местни лидери, които се борят за изгонването на американците от страната.
MPRI имаха договор с македонското военно министерство. Оказа се, че той е бил легалната фасада, зад която те са подготвяли албанците на АНО за предстоящия етнически конфликт. Когато през 2001 г. той избухна, 17 инструктори на MPRI в група от 400 албански терористи бяха сгащени от македонската армия в Арачиново.

По време на грузинско-руската война от август 2008 г. сред първите военни части, нападнали Южна Осетия, бяха и 127 наемници на MPRI.
На 16 декември 2002 г. сп. "Тема" публикува следната обява за работа № 1120 от в. "Вашингтон таймс": "Изключителна възможност. Вакантно място за шеф на бюрото на MPRI в България, със седалище в София. Годишна заплата $400 000 плюс медицинска застраховка, пенсионни вноски, свободен график за отпуски, квартира, автомобил..."
Видимата част от нейната дейност е изграждането на Националния симулационен център на МО със системата JCATS. (В. "Българска армия", 7 юни 2007 г.) На тази фирма и нейния тогавашен шеф Дейв Уилсън у нас дължим и фабрикуването на скандала с "ТЕРЕМ".
Колко ли милиони долари всяка година плащат българите на тези наемни убийци? Какво включва проектодоговорът, с който новият Остап Бендер, Стефан Гамизов и неговият съдружник Константин Сирлещов са искали  от кабинета "Станишев-Сакскобургготски-Доган" да пусне и американската шпионска фирма GRS в ДАНС - няма само британците от "Краун ейджънтс" да търгуват с тайните на българската държава, я! 

У нас · Дадоха на прокурор ДПС далавери с имоти на земеделски гимназии
· Сидеров поиска Гоце да подпише за отзоваването на посланиците

По света · Барак Обама е най-влиятелният човек в света
· Великобритания затваря вратите пред имигрантите

Коментари · Засекретените договори на Станишев крият престъпност

Икономика