"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1239 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Европа вече има конституция

След продължителни дебати вчера в сила влезе Договорът за реформиране на ЕС. Така нареченият Лисабонски договор, който бе подписан преди две години, но бе ратифициран окончателно едва преди няколко седмици, поставя основата за по-ефективното и демократично функциониране на общността. На тържествения акт в португалската столица Лисабон присъстваха бъдещият президент на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и бъдещият външен министър Катрин Аштън.
"Лисабонският договор поставя гражданите в центъра на Европейския проект. Радвам се, че вече разполагаме с подходящите институции, за да може да действаме", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по случая.
Европейската комисия е убедена, че Лисабонският договор осигурява значителни нови ползи за гражданите на Европейския съюз и ще позволи да се уреди в обозримо бъдеще дебатът по европейските институции. Договорът ще даде възможност на Европейския съюз да се съсредоточи върху управление на бързото излизане от финансовата и икономическа криза, ще даде сила на стратегията за екологичен икономически растеж, отбеляза на свой ред в специална декларация Европейската комисия. Договорът от Лисабон издига за първи път в ранг на органи две отдавна съществуващи институции: Европейския съвет и Европейската централна банка, предаде Дойче веле. Що се отнася до Европейския съвет, новото е, че той се оглавява от председател, определян за срок от две години и половина. Същевременно се запазва ротационното председателство по страни в Съвета на министрите. Лисабонският договор създава и поста на един вид "външен министър" на Европейския съюз, зает вече от британската баронеса Катрин Аштън. Официалното название "висш представител по въпросите на външната политика и сигурността" поразително прилича на поста, заеман досега от Хавиер Солана. Новото е, че тази институция сега става свързващо звено между два важни органа: Аштън ще оглавява Съвета, когато заседават външните министри, и същевременно ще бъде вицепрезидент на Европейската комисия. Според договора от Лисабон броят на депутатите в Европейския парламент, заедно с президента, не би следвало да надхвърля 751.

У нас · Гладна стачка заради орязани заплати в „Мапа Дженгиз“
· Вуйчото на Азис изнудвал човек на Етем за 250 хил. евро

По света · Европа вече има конституция
· Италия иска кръст на знамето си

Коментари · Поредно салтомортале на Р. Овч. ще предизвика нови скандали в БСП

Икономика