"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1239 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 2/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Вуйчото на Азис изнудвал човек на Етем за 250 хил. евро


Бившият шеф на "Гражданска защита" Никола Николов бил рекетиран заради документи, уличаващи го в престъпления

Вуйчото на фолк певеца Азис - 57-годишният Христо Върбанов-Папата е бил задържан в понеделник по обвинение, че е изнудвал бившия шеф на дирекция "Гражданска защита" Никола Николов за 250 хил. евро. Заедно с Папата са били задържани още трима цигани, които се оказали негови роднини. Акцията по техния арест е била проведена в района на хотел "Плиска", съобщиха вчера на специална пресконференция от Столичната дирекция на полицията. 65-годишният Никола Николов, сочен за дясната ръка на Етем, бе уволнен от нея като шеф на "Гражданска защита" на 1 юли 2006 г., но вместо в пенсия, министърката от ДПС го направи началник на кабинета си.
Както "Атака" вече писа, през ноември 2005 г. след нагласен търг Николов сключва договор с турската фирма "Хеким Импорт Експорт" на стойност 1,7 млн. лв. за доставка на 295 фургона. Участниците в търга са подбирани лично от Николов и главния секретар на "Гражданска защита" Аляедтин Налбант, съпруг на бившата образователната зам.-министърка Мукадес Налбант. 
Вчера се оказа, че чиновникът от закритото вече Министерство на извънредните ситуации на Емел Етем вече бил предал на Папата 150 хил. евро, след като вуйчото на Азис го заплашил, че ще предаде на медиите документи, които го уличават в длъжностно престъпление. Още на следващия ден обаче изнудването продължило - непознатите започнали да се обаждат и да изпращат съобщения със заплашителни текстове на мобилния му телефон, за да го принудят да изплати цялата сума. Тогава Николов решил да се обърне за съдействие към полицията. Така столичните криминалисти арестували вуйчото на Азис в момент на получаване на следващата вноска от 5 хил. евро. При последвалия обиск в дома му в Костинброд е намерен и иззет незаконно притежаван боен пистолет. По информация на МВР Папата вече бил регистриран за различни престъпления, сред които нанасяне на телесна повреда, хулиганство и закана за убийство.
Срещите между циганите изнудвачи и бившия директор на "Гражданска защита" са започнали в началото на ноември. На една от тях, като гарант, че всичко ще мине добре, присъствал и известен лидер на ромска партия у нас. През 2007 г. неизвестни до момента бандити стреляха по Христо Върбанов, но той оцеля. През февруари 2009 г. отново бе извършен опит за покушение. Тогава, освен Папата, бе простреляна и една жена.

У нас · Гладна стачка заради орязани заплати в „Мапа Дженгиз“
· Вуйчото на Азис изнудвал човек на Етем за 250 хил. евро

По света · Европа вече има конституция
· Италия иска кръст на знамето си

Коментари · Поредно салтомортале на Р. Овч. ще предизвика нови скандали в БСП

Икономика