??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=72806&format=html

Проф. Станислав Станилов, зам.-председател на ПГ АТАКА: Напъните на шефа на СКАТ да прави партия са фарс

Соня Сиромахова*

Проф. Станислав Станилов е роден на 9 септември 1943 г. в Габрово. Завършил е Априловската гимназия и специалност "История" във Великотърновския университет. Той е един от безспорните авторитети в областта на историята на Първата българска държава. Автор е на 6 книги и на много научни публикации. Владее немски и руски език, ползва френски. Депутат в 40-ото и 41-ото НС, зам.-председател на ПГ АТАКА.

- Професор Станилов, има ли реална конструктивна опозиция в Народното събрание?
- Реална конструктивна опозиция в това народно събрание няма. Тя е малцинствена, малко са народните представители и не могат да оказват влияние. Освен това те са обременени с тежко политическо наследство. Поради калпавото управление на тройната коалиция, държавата беше оставена на автопилот. Хората знаеха какви нарушения се правеха и какви пари се харчеха, и просто ги изгониха и сложиха да управлява Бойко Борисов. Сега у него е властта, от него зависи всичко. Искам да кажа, че той ще понесе политическата отговорност за грешките, които евентуално би направил. Ще понесе отговорността и за резултатите.
- Как мислите, ще продължат ли своята линия на поведение депутатите от бившата вече парламентарна група на РЗС?

- Според мен те са дезориентирани и няма какво да правят, защото от тях нищо не зависи. Подкрепата, която Синята коалиция и АТАКА дават на Борисов по различни причини, разбира се, е достатъчна и за това те нямат значение. Те, според нас, нямат идеология, нашата е националистическа със социални елементи. РЗС се базират единствено на критиката към управлението, което не е достатъчно. Това носи наказателен вот, но той е временен. Националистическият наказателен вот при нас има ограничен характер. Той може да се повиши при друго състояние на обществото. Сега ние подкрепяме Борисов с аргумента - да не се върне на власт ДПС.
- Какво става с ДПС днес?
- ДПС е в голям политически неуют. То проникна в административната власт на държавата, а сега падна. Големите золуми ще трябва да се плащат. Доколко Борисов ще бръкне вътре да вади кирливите ризи, не мога да кажа. Започна да подменя хора, но засега тези явления не са толкова силни. Може би този процес ще започне...времето ще покаже.
- АТАКА от една страна подкрепя ГЕРБ, Синята коалиция - от друга. Да не би трите партии да са в някаква негласна коалиция ?
- Няма коалиция и няма договореност. За коалиция се иска преди всичко договореност. Тук няма такова нещо. Ние подкрепяме ГЕРБ, казах вече, с целта да не се върне ДПС във властта и онези от БСП, които са се оцапали. Ние имаме много критики и ги казваме - и в пресата, и в Народното събрание. И много пъти гласуваме по съвест. В определени моменти гласуваме единодушно за неща, с които сме съгласни. Ние нямаме намерение да губим своя образ, продължаваме ангажиментите си. Сега например, с отказа да се направи референдум за новините на турски език, ГЕРБ даде заден ход, но ние продължаваме да настояваме турските новини да бъдат свалени от ефира. Ние имаме внесени три предложения - за имотите на тракийските българи, за арменския геноцид, за геноцида над българите. Засега ГЕРБ се държи крайно предпазливо. Ние имаме собствена линия на поведение. Ние сме националистическа партия и не можем да се отклоним от този път.
- Споделяте ли мнението на някои политолози, че партиите на прехода ще отмрат?

- То почти всички партии, създадени през прехода, вече умряха, те нямат политическо значение, макар че присъстват в политическото пространство и даже в парламента. За 20 години преход се оказа, че не е този моделът, който трябва да се развива в България и ние търсим пътя, по който трябва да станем модерна държава. Разрушаването на промишлеността при Иван Костов, приватизациите, от които нищо не излезе, големите златни кокошки на нашата промишленост, които бяха продадени почти без пари, създават съмнението, че там са вземани големи рушвети, че там има корупция, което се вижда. От къде се навъдиха толкова много богаташи? Естествено от краденето.В началото на прехода всички пищяха, че България била обрулена държава. Оказа се, че това съвсем не е така, че България е била една богата държава. Фактически извън ГЕРБ масиран проект няма. Ние от АТАКА затова не влизаме във властта, пазим се да не нахълтаме в корупционни схеми, които евентуално биха могли да възникнат. Те и досегашните не бяха малко. Ние не сме участвали във властта, не сме получавали пари, нямаме олигарси. Сред нас има само дребни бизнесмени.
- Според Вас ще има ли нови политически проекти?
- Четох тези дни едно интервю с Костадин Паскалев, който предвижда нов проект на нова лява партия. Паскалев, между впрочем, е много добър политик и управленец, обаче с кого ще я правят тази партия ? Ако я правят с кадри от сегашното БСП, просто не може да стане. И още - дали тя ще бъде клонинг на БСП или съвсем различна от нея ? За нова партия се иска харизматична личност за лидер. Например, Валери Симеонов, шефът на СКАТ, каза, че ще прави АТАКА-2. Но всяко повторение в историята се превръща във фарс.
- Вие като професор не може да нямате отношение към готвения Закон за висшето образование. Как приемате идеята всеки институт да раздава научни степени? Всъщност в момента висшето образование какво е - бизнес или.наука?
- Нямам отношение, защото още не съм видял този закон. Колкото до идеята всеки ВУЗ да дава титли, тя е по този закон, който сега върви на второ четене в парламента и се правят поправки. Това е един смесен модел между англо-саксонската и руско-германската система. Ние до сега сме били изцяло по втората поради традицията. Българската наука е немски тип, тя е емпирична наука. По този закон смятаме да бъде усилен контролът. В Румъния беше направен либерален закон, който доведе до масово произвеждане на професори. Затова го отмениха и върнаха стария. Предполагам, че и тук ще се получи такова нещо, ако не се приемат предложенията за стриктен контрол.
- Кой има интерес да прокара такъв закон ?
- Частните университети, защото по стария закон те нямат право така масово да раздават научни степени. Без контрол ще се стигне до чудовищна корупция. Всеки, който си плати, може да стане всякакъв. То и в момента системата е много корумпирана - издават се дипломи, степени, стига да си платиш. Направо се е превърнало в бизнес! Т.е. не в бизнес, а в търгашество. Има разлика. При бизнеса пазарът трябва да отмива всичко, а тук не е пазар. Ректорите на някои ВУЗ-ове са се превърнали в крупни бизнесмени с фирми. Там цари системата за изсмукване на пари от държавата. Държавните поръчки на ВУЗ-овете как се раздават? Е, вижте свищовския ректор, който по закон отдавна трябва да е извън системата, а въпреки всички безобразия продължава да ръководи института.

* Интервюто е дадено за сайта Общество.