"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Битаците в София пълни с незаконно бойно оръжие


300 лв. за “Макаров” и 200 за любимия на бандитите “ТТ” са цените на популярните пистолети

Столичните битаци са пълни с незаконно оръжие, което се продава "под масата", установи вчера проверка на телевизия PRO.BG. Разследването на колегите съвпадна с предлаганите от МВР пререгистрации на газовото оръжие. Оказа се, че всеки, който желае, може да се сдобие дори с бойно, и то без никакви формалности.
Първоначално репортерите влезли в преговори за покупката на боен пистолет "ТТ" на битак в София. За оръжието търговецът им поискал 200 лева. Преди 15 години в Западна Европа официалната цена на пистолета е била около 200 германски марки, в момента цената му обаче варирала около 2500 долара. "ТТ" бил предпочитан от бандитите, защото пробивал почти всички бронежилетки, а и боеприпасът за него били евтини и достъпни. Търговецът предложи на екипа и чисто нов "Макаров" с два пълнителя за общо 700 лева. Накрая журналистите успели да си купят стандартен турски газов пистолет. Въпреки че според изискванията на Европейския съюз цевта на такова оръжие трябва да е направена от цам (сплав от цветни метали), продавачът им предложил образец с желязна цев. Стоп-патрони за него също не били проблем, но вместо само със стандартните гумени топчета - с метална сачма от 5 мм, които се харчели по 1,50 лв., защото законът ги забранявал. Според специалисти не би могло да се твърди, че газовите пистолети действат като бойни, но при къси дистанции тези оръжия можело да бъдат смъртоносни. Екипът на телевизията направил експеримент, който показал, че от близко разстояние тези стоп-патрони пробили дъска с дебелина над 2 см. При закупуването на незаконния пистолет продавачът дори им дал подробни инструкции как да бъде преправен, за да може да стреля с патроните.
Според МВР порядъчните граждани най-често си купуват оръжие за самоотбрана от лицензираните магазини, и то с разрешително. Ако някой престъпник обаче си търси оръжие, няма да има проблеми при закупуването му от софийския битак.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика