"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1280 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/01/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Завършваме 2010 на плюс


Икономиката ни ще има ръст от 0.3%, прогнозира министър Симеон Дянков

Целта на кабинета до края на мандата е България да бъде страната с най-ниска данъчна тежест в целия Европейски съюз. Правителството не само че няма да вдига данъците, а ще ги намалява, ако поддържаме политиката на балансирани бюджети. Това обяви вчера министърът на финансите Симеон Дянков след заседание на кабинета, на което беше приета конвергентната програма на правителството, която ще бъде изпратена в Брюксел. По думите му - това е начинът да докажем и на международните инвеститори, и на българския бизнес, че данъчната тежест ще намалява. По месеци обаче ще има дефицити.
За януари, февруари и март целенасочено ще навлезем в дефицити, за да можем да направим тези разплащания, които предишното правителство не е направило, обясни Дянков.
Прогнозата за спад на Брутния вътрешен продукт от минус два процента се коригира, обяви още Симеон Дянков. По думите му БВП ще има ръст от 0,3%. Икономическият ръст се дължи на стабилната ни фискална политика, която позволи намаляване на данъци тази година и благодарение на борбата с контрабандата, подчерта министърът. В номинал по прогноза това означава, че българската икономика ще произведе 3-4 млрд. лева повече, отбеляза той. Бюджетната 2010 г. ще бъде завършена на плюс, прогнозира още Дянков след редовното правителствено заседание.
По думите му има още два сценария за развитие на икономиката ни през 2010 година. Оптимистичният сценарий е един процент ръст, а песимистичният - два процента спад на БВП.
Според конвергентната програма, която е един от документите, необходими за приемането на България във валутния механизъм ЕRM2, са описани мерки и реформи, които правителството ще предприеме до края на 2013 г. Като приоритет сред мерките Дянков посочи завършването на пенсионната и административната реформа, тази във висшето образование и науката, както и управлението на държавните активи. Дянков заяви, че очаква до пролетта България да бъде приета във валутния механизъм.
България се ангажира да поддържа твърда политика на балансиран бюджет в следващите три години, посочи финансовият министър.

У нас · АТАКА подкрепи ремонта на кабинета

По света · Искат да обявят Спаска Митрова за невменяема
· Откриха мъртъв шефа на охраната на форума в Давос

Коментари · Олигарски се целят в парите на държавата и ЕС

Икономика · Завършваме 2010 на плюс
· Борят високата безработица с европари