"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1280 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/01/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Олигарски се целят в парите на държавата и ЕС

Станка Динева

Икономика, която се движи главно от олигарси и групировки със съмнителна репутация, не е способна до постигне дългосрочен растеж." Тези думи принадлежат на номинирания за трети вицепремиер на България от министър-председателя Бойко Борисов - Илиян Михов. Факт е, че жизнеспособността на олигарсите и групировките се гарантира от парите, които те успяват да заграбят от държавата и от европейските фондове.
Вече 12 години българските олигарски се целят в спестяванията на правителството и в резерва на валутния борд. Тъй като законите у нас и в ЕС не допускат облагодетелстване на тези групи, за да получат достъп до тях, досега те ползваха посредник - политическия елит на БСП, ДПС и НДСВ. Той осигуряваше "пробойни" в законите, които гласува, и достъп до финансиране чрез свои чиновници в министерствата и общините. От половин година това кранче е затворено. Затова криминалният бизнес натиска "своите" политици да осигурят достъп до парите с цената на всичко.
За олигарсите кризата е най-подходящото време за печелене на "лесни пари". Затова те са се прицелили в няколко източника. На първо място това са парите във фискалния резерв и валутния борд. На второ - източването на ДДС от държавния бюджет. Само от тези източници се събират около 20 млрд. лв. Съвсем отделно са парите по програмите на ЕС. По тях до 2013 г. България може да получи 7 млрд. евро., което прави 14 млрд. лв. Така общо сумата надхвърля 30 млрд. лв.
Фискалният резерв е чудесен източник, който може да бъде разграбен бързо и ефективно. Към края на миналата година той достигна крупната сума от почти 8,1 млрд. лв. От време на време цели политически сили се заглеждат в апетитната сума, която няколко правителства са успели да спастрят. Разбира се, внимателно прикрити зад добри намерения. Например зад концепцията, че по време на криза правилната държавна политика е да се наливат средства в различни проекти от национално значение. Като аргумент се сочи учебникарският пример, че така се стимулира платежоспособното търсене. Следва описание на схемата: строи се магистрала, тя осигурява поръчки на суровини и матирали, които стимулират съпътстващите производства, и гарантира заетост в няколко сектора на националното стопанство. Може да се даде пример с пречиствателни инсталации, с бизнес паркове и какво ли не още.

Познахте ли политическите сили, които развиват тази теза? Да, това са БСП и ДПС. Точно те са се загледали към фискалния резерв на правителството, който откакто те не са на власт, е доста приятно закръглена сума. По време на тройното управление точно той беше източникът за съмнителни начинания като създаването на Българския енергиен холдинг и финансирането през него на проекта АЕЦ "Белене". А там, както знаем, потънаха като вода в пясък 800 млн. лв. по време на втората половина от мандата на БСП, ДПС и НДСВ. При това без, както казва народът, да забият и един гвоздей - да направят нещо градивно. Парите потънаха, за да превърнат бетонирания терен в поляна - упражнение, което се прави за втори път, откакто Тодор Живков преди 35 години даде зелена светлина на втората ни атомна централа. Няма смисъл да казваме, че чрез системата на подизпълнителите парите стигнаха до точно определени фирми, близки до управляващата тогава коалиция.
Другото апетитно парче от народната баница са парите, събрани като резерв след създаването на валутния борд. Там са акумулирани 9,7 млрд. лв. Няма година, в която някой от олигарсите у нас или платен от него "експерт" да не е развивал по някоя безумна идея защо България трябва да излезе от паричния съвет. Причината е очевидна - усвояване на почти 10 млрд. лв. Истината налага да припомним, че когато валутният борд беше наложен със закон, нашата страна притежаваше 200 млн. долара резерв, даден ни по милост от Международния валутен фонд. След това трябваше да върнем парите. Тоест резервът ни беше взет назаем. Всъщност сумата е още по-голяма, защото зад 8,0 млрд. лв. пари в обръщение стоят реални евра, каквито са правилата на паричния съвет - да емитираме толкова левове, колкото евро притежаваме, умножени по 1,95 лв., каквото е съотношението лев-евро.
За да бъде разграбен бордът обаче, е необходимо политическо решение за отмяната му. След кризата при управлението на Жан Виденов въвеждането на паричния съвет стана с категоричната подкрепа на всички политически сили и с приемането на специален закон. За отмяната му е нужен консенсус. Днес такъв не може да бъде постигнат.
Има периоди от най-новата ни история, в които точенето на ДДС се е превръщало почти в национален спорт. Няма официални данни колко милиарда годишно потъват в политически покровителствани джобове, но прогнозната сума не пада под 1,5 млрд. лв. По-смелите предположения са половината от това, което хазната събира от този налог. Тоест над 3 млрд. лв., след като в бюджета за 2010 г. е записано, че очакваните приходи от ДДС са 6,8 млрд. лв.

Друг огромен източник за олигарсите и групиповките са парите от ЕС. БСП и ДПС се опитаха да превърнат еврофондовете в партийни касички. Те бяха наслагали на възлови постове в "ресурсните министерства", където се разпределят парите, чиновници, които да прокарат проектите на обръчите от свои фирми и да вземат комисионна - понякога до 70%, от бизнесмените без покровители. Тази хапка обаче се оказа трудна за преглъщане, защото контролът си го бива. ЕС категорично отказа да се превърне в донор на родния престъпен бизнес. И спря парите на БСП и ДПС, на обръчите им от фирми, на легалните и нелегалните им спонсори.

У нас · АТАКА подкрепи ремонта на кабинета

По света · Искат да обявят Спаска Митрова за невменяема
· Откриха мъртъв шефа на охраната на форума в Давос

Коментари · Олигарски се целят в парите на държавата и ЕС

Икономика · Завършваме 2010 на плюс
· Борят високата безработица с европари