"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Уволниха шеф в Свищовската академия заради офшорки


Красьо Черничкия отстранен като докторант във висшето училище

Доцент Андрей Захариев вече няма да бъде в ръководството на Стопанска академия "Д. А. Ценов" в Свищов, реши вчера почти единодушно Академическият съвет. На заседанието за освобождаванeто му са гласували 20 членове на съвета, един се е въздържал, а трима са подкрепили доцента. Захариев беше заместник-ректор с ресор "Магистърско обучение и докторантура". Уволнението на Захариев идва след разкритията, които направи народният представител на АТАКА Борислав Стоянов за октопода от офшорни фирми на преподаватели от академията, близки до ректора Величко Адамов. В петък депутатът на патриотите отправи и питане към министъра на образованието Сергей Игнатов по време на парламентарния контрол за това какви мерки смята да предприеме спрямо ръководството на академията.  Освен академичната си дейност, Захариев ръководи дружество, което притежава 151 атрактивни имота в цялата страна. Офшорки, собственост на доценти от Академията, са обвързани посредством общо счетоводство с фирми, близки до братята Маргини, и перат техни пари, обявиха бунтовниците.
Според имотния регистър фирмата на доц. Захариев "Деруик асет мениджмънт" е собственик на малки хотели, офиси, заведения, апетитни апартаменти и др. в цялата страна. 121 от имотите са в София, включително и на централната ул. "Дж. Баучер". В някои от техните офиси се помещава "Бул инс". В момента застрахователната компания, свързвана с Маргините, се ръководи от свищовския преподавател Стоян Проданов. Дружеството "Деруик", което доц. Захариев ръководи от 2003 г. насам, е регистрирано в офшорна зона в САЩ и е на общ адрес с фирма на вдовицата на Дмитрий Минев Руснака и съпругата на големия Маргин.
Ректорът на СА Величко Адамов вчера обясни, че доц. Захариев е отстранен по икономически съображения. За да се пестят разходи за заплати, бил закрит постът му на зам.-ректор, както и на трима зам.-декани и зам.-директора на колежа. Многото сигнали срещу ръководството на Академията бяха окомплектовани и изпратени във Върховна касационна прокуратура, откъдето ги разпределиха на спец-екип в Софийска градска прокуратура. Това потвърди и образователният министър Сергей Игнатов при последния парламентарен контрол.
Междувременно стана ясно, че като докторант от академията е отстранен и добилият скандална известност Красимир Георгиев - Красьо Черничкия. В обръщение на ръководството на СА до министъра на образованието и до медиите от 25 януари, публикувано на сайта на висшето училище, е съобщено, че Красимир Георгиев е отстранен от обучение като докторант заради това, че не посещава занятия и курсове.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика