"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Депутатката Калина Крумова: АТАКА не променя позициите си по отношение на Турция

Емилия АНТОВА

Калина Крумова e родена на 7 януари 1985 г. в Бургас. Завършва УНСС, специалност "Икономика на социално-културната сфера", а по-късно и магистратура "Журналистика и масмедии".  Работи като журналист в СКАТ . Депутат на АТАКА в 41-вото НС. Член на Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Има син.

- Г-жо Крумова, вие бяхте член на официалната делегация на България при посещението в Турция преди дни. Как да тълкуваме присъствието на депутат на националистическата партия АТАКА в тази делегация?
- Това е първото посещение на премиера Бойко Борисов в Турция с основна цел опознаване и създаване на добри съседски взаимоотношения. Присъствието на депутат от АТАКА сред официалните гости е важно, защото делегацията показа лицето на новата политика на България, а част от това лице е и партията на националистите.
Не смятам, че присъствието ми като народен представител на АТАКА е необичайно, защото партията ни е парламентарно представена сила. При посещението в Турция ставаше дума за дипломатическите отношения между двете страни. А дали ще е Турция или друга държава - има значение само фактът, че се касаят международните връзки на България. В тази връзка не мисля, че е правилно която и да било сериозна политическа сила да избира контактите на страната си и да казва с кого иска и с кого не иска да работи. Смятам, че за да бъдеш адекватен на каквато и да е ситуация, трябва да си запознат добре с нея.
- Как реагира турският премиер Реджеп Ердоган при срещата ви? Вестниците вече коментираха, че е бил впечатлен от красотата ви.
- С него се срещнах по време на официалната вечеря, дадена за българската делегация в резиденцията в Анкара. Когато министър-председателят Бойко Борисов ме представи като депутат от партия АТАКА, Ердоган си припомни последната визита у нас, когато Станишев отмени пресконференцията с него, притеснен от евентуалните въпроси на Волен Сидеров към турския премиер. "Спомням си, че при посещението ми през 2008 г. АТАКА имаше известни прояви спрямо мен", коментира Ердоган. Бойко Борисов обаче заяви, че новото управление на България смело върви напред и че присъствие в делегацията на представител на АТАКА говори само по себе си за израстването на партията на националистите в международен план.
Ердоган заяви, че е приятно изненадан от присъствието на представител на АТАКА в делегацията, още повече че този представител е дама. След края на вечерята при официалното ни изпращане Ердоган благодари за присъствието ми и заяви: "Надявам се да чуем само добри новини от вас."
- Какво ви направи най-силно впечатление при посещението ви в турския парламент? Разбрахме, че сте защитили каузата на националистите.
- По-голямата част от срещите в Турция бяха в тесен формат и на тях присъстваха само премиерът Борисов и придружаващите го министри. Народните представители от делегацията, сред които бяха Моника Панайотова от ГЕРБ, Йордан Бакалов от Синята коалиция и Касим Дал от ДПС, се срещнахме в турския парламент с представители на групата за приятелство с България. Оказа се, че от всичките 550 депутати близо 350 членуват в групата за приятелство с България, което говори за небивал интерес към нашата страна. Болшинството от тези народни представители са от Бурса, където често може да бъде чута българска реч. Моето присъствие и това на Моника Панайотова, която е ръководител на младежите в ГЕРБ, предизвика голям интерес сред турските депутати относно състава на българското НС. Оказа се, че избирателните системи на двете страни са доста различни. На първо място в Турция има долна възрастова граница - не може да си депутат, ако не си навършил 30 г. Освен това представителките на нежния пол в турския парламент сега са не повече от 10% от общия му състав. С усмивка и като жест към нас двете турските депутати заявиха, че си вземат сериозна бележка и с наскоро приет закон от следващия мандат най-младите депутати ще бъдат на възраст 25 г.
В моето представяне пред депутатите споделих, че се радвам, че съм част от българската делегация, но категорично подчертах, че позицията на АТАКА по всички въпроси, свързани с Турция, остава непроменена. В същото време присъствието ми е показател, че националистите сме готови на дипломатически посещения, ако това би допринесло за доброто на родината ни в икономически, туристически и международен план.
- Имаше ли въпроси относно АТАКА по време на визитата на Борисов?
- Повечето от срещите на премиера с управляващите в Турция бяха на четири очи, но по време на пресконференция турски журналист му зададе въпрос за вълната от краен национализъм в България. "Краен национализъм в България няма, няма да съществува и в бъдеще. Нагнетяване на ситуацията и манипулиране на настроенията има от обръчите на фирми на Ахмед Доган", заяви премиерът. Той допълни, че водената от ДПС политика нагнетява етническото напрежение и се възползва от него. Борисов отбеляза, че тъй като управлението на страната ни е ново, ситуацията също се променя. Премиерът заяви, че българските турци трябва да бъдат използвани като мост за добри взаимоотношения между двете страни, а не като инструмент за влошаването на връзката. Бойко Борисов беше категоричен, че от тук нататък отношенията между България и Турция нямат нужда от посредник и най-важното в тях е само и единствено доверието.
По време на обяд с валията на Истанбул Муамер Гюлер Бойко Борисов сподели, че ДПС по-скоро вреди на връзката между двете страни. Премиерът подчерта, че образът, който си е изградила етническата партия у нас и в частност нейният лидер Ахмед Доган - начинът му на живот и бизнесът му, по никакъв начин не отговарят на каквито и да било ценности и идеали, не само на българите, но и на турците в България.
- По време на срещата са били повдигнати и важни за АТАКА теми като новините на турски език и въпросът за членството на Турция в ЕС.
- Премиерът заяви, че страната ни се е отказала решаването на въпроса със свалянето на новините на турски език от БНТ да стане чрез референдум в името на добрите отношения между двата народа. Но веднага контрира с искането "колегите от Турция да ревизират част от поведението на хора, които се  представят за изразители на турската страна в България" и коментира вмешателството в изборния процес на парламентарния вот.
Относно въпроса за членството на Турция в ЕС Борисов не е казал нищо повече от заявената от него позиция до момента: Турция ще получи подкрепата на кабинета на ГЕРБ само, ако изпълнят всички условия за членство в Европейския съюз. Всички условия.
АТАКА от своя страна ще продължава за отстоява своите позиции и по двата въпроса. Новините на турски трябва да паднат от БНТ. Посещението на представител на националистите в официалната делегация на страната ни при посещение в Турция не променя досегашното ни становище. Ние оставаме категорично против членството на Турция в ЕС и няма да преустановим усилията си за сваляне на новините на турски език от ефира на националната телевизия.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика