??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=746&format=html&edition_id=74

Страхът от АТАКА е причината да не ме допуснат до изборите

Народният представител от АТАКА Павел Чернев

Станка Динева


 
 

- Г-н Чернев, още преди да бъде обявена надпреварата за градоначалник на София беше ясно, че "старите" партии ще издигнат най-атрактивните си кандидати за кмет на столицата и ще направят всичко възможно те да спечелят изборите. Вие бяхте кандидат на "най-младата" политическа сила - АТАКА. Защо решихте да участвате в състезанието за кметското кресло?
- Няколко са причините, заради които се съгласих да се кандидатирам за кмет. Първо, точно защото АТАКА е най-новата политическа формация,  преценихме, че трябва задължително да участва на предстоящите кметски избори в София. При това с ясна кандидатура и категорична позиция за това какво трябва да се направи за града в оставащите почти две години до края на мандата. Още когато бях номиниран, бях твърдо убеден - и все още съм, че кандидатурата на АТАКА за кмет на столицата е печелившата. Второ, реших да приема номинацията от АТАКА и да се кандидатирам, защото познавам проблемите на града - роден съм и съм израстнал в София. Наясно съм какво ги поражда. И, преди всичко, имам представа как могат да се решат те. Трето, разполагам със сили, енергия и, най-важното, голямо желание да го направя. 
- Вашата кандидатура май стресна партийните централи. Как ще коментирате "отстраняването" ви с процедурни хватки още преди да стартира надпреварата?
- Страх от АТАКА. Няма друг кандидат - дори след официалния отказ да бъде регистриран, който, въпреки че не е посочен в анкетните листи на нито една от агенциите за проучване на общественото мнение, да е предпочетен от близо 4 % от гласоподавателите.  Това е показателно колко голям процент щеше да вземе кандидатът на АТАКА, ако беше допуснат до вота. Но нищо, нали това не са последните избори за кмет на София...
- Вие пръв депозирахте документите си за участие в изборите за кмет на София, но Общинската избирателна комисия (ОИК) обяви, че не ги е получила. Какво всъщност се случи?
- Оказа се, че ОИК работи с едно решение на Централната избирателна комисия за местни избори (ЦИКМИ) от 2003 г. Незнайно защо нейните членове са приели документите за регистрация на партиите за изборите да се връчват на ръка. ОИК на свой ред приема тази странна практика. В решението на ЦИКМИ по този въпрос обаче е използван глагола "изпращам". Дотолкова, доколкото чл. 34 от Гражданско-процесуалния кодекс се прилага субсидиарно (при липса на регламент в действащ закон, се прилага друг - б. р.) спрямо Закона за местните избори и всички произтичащи от него нормативни актове, то изпращането на документите чрез Български пощи е законосъобразен начин за депозирането им. Затова решението на ЦИКМИ да не допусне приемането на моите документи ми се видя странно. Впоследствие ОИК отрече да са получени такива. Въпреки че първоначално съобщи друго - че изпратените по пощата документи са получени, поради което "са нередовни". Явно са седнали, прочели  са закона, установили са, че са в грешка и... документите "изчезнаха".
- Всички кандидати обещават да изчистят София от глутниците бездомни кучета. Те ли се най-големият проблем на столицата?
- Не, те са най-неприятният проблем. Няма цивилизован град на планетата, из улиците на който да се разхождат глутници песове. Никъде няма да срещнете и прогнили  дървени каручки, натоварени с боклуци, управлявани от странни на външен вид индивиди. Гражданите на никой цивилизован град на света не се чудят дали, прибирайки се вечер към дома си, няма да бъдат подгонени, тормозени и хапани от глутници. Все пак София е град на хората, а не на кучетата. Знаех, че с подобни идеи в предизборната кампания рискувам да загубя гласовете на т. нар. природозащитници, но това не ме безпокоеше много. Навсякъде по света безпризорните кучета ги прибират в приюти. Там ги третират хуманно, предлагат ги за осиновяване. И ако не се намерят кандидати, също така хуманно ги "приспиват". Ако някой "природозащитник" толкова обича кучетата, моля да осинови колкото може. Да си плаща данъка за тях, да бъде санкциониран, ако не им осигурява адекватни условия за съществуване. Да ги отглежда в чиста и здравословна за тях среда. Да почиства след тях, когато ги води на разходка по улиците или в парка. И, най-важното, да не пречи никому с тази своя любов към животните.
- Другата важна за столичани тема са местата за паркиране. Особено в центъра. Има ли решение този проблем в София и какво е то?
- Да, категорично има решение. През 90-те години в София имаше много свободни общински терени. Можеше, а предполагам и все още може - не знам колко са останали след управлението на Софиянски, някои от тях да бъдат предоставени на инвеститори за изграждане на многоетажни, подземни и надземни гаражи.  В София има един-единствен такъв - до бизнес парка край "Младост". Вярвам, че проблемът с паркирането може да се реши по този начин. Според изчисления на експерти, по тази схема броят на паркоместата може да се увеличи с 45%.
- Допреди 5-6 години, когато и по-заможни граждани пътуваха с градския транспорт на София, той беше една от основните теми за спор с кмета на столицата. Напоследък обаче за него се говори само когато трябва да се повиши цената на билетите. Каква е вашата оценката за градския транспорт на София и смятате ли, че метрото може да реши проблемите в този сектор на общинската икономика?
- Бях дете, когато започнаха да строят метрото. Сега съм зрял мъж, а то още не е готово. В неговото изграждани бяха "закопани" много пари за малката, вече работеща отсечка от "Обеля" до центъра. В този си вид метрото е по-скоро атракция, отколкото реално решение на проблема с масовия транспорт в София. В столицата няма нито един виадукт, освен този към летището. А виадуктите решават много от проблемите. София е милионен град, а няма нито един проспект - мегабулевард, каквито има във всеки милионен град.
- Всички кандидати в предизборната кампания обещават да решат наболелите проблеми на най-големия град на България. Вярвате ли, че обещанията ще бъдат изпълнени, независимо кой ще стане кмет на София?
- В настоящата ситуация и с този общински съвет не виждам как може да се направи нещо реално. Местният парламент може да спре всяко решение на бъдещия кмет. Той би могъл да надделее само с много ясна и категорична позиция. Аз бях готов да се боря за идеите си до край. Бях готов да не правя компромиси с никакви частни, партийни или каквито и да било други интереси. Явно след моето отстраняване от играта за две години - колкото остават до края на мандата, моделът на управление на София ще бъде компромис и хитра игра между сега управляващите. Софиянци да не чакат нищо добро.
- Още докато Стефан Софиянски беше кмет, местният парламент се прегрупира няколко пъти. Той блокира няколко важни за града решения, като този със сметта на София, с аргумента, че не вярва на градоначалника заради съмненията за злоупотреби с власт и пари. Как очаквате да протече мандата на новия избраник?
- Очаквам мандата да протече в много "игри" и далавери без нещо съществено да бъде променено в града. Искам категорично да подчертая, че за да въведеш и наложиш промени, трябва да имаш много ясна политическа визия. И най-вече огромна политическа смелост, за да успееш. Ние от АТАКА имахме тази смелост и успяхме на парламентарните избори. Хората припознаха в нас новия тип политици, работещи за България. И затова нашата подкрепа продължава да расте. С такава ясна визия, със смелостта да правя промени бях готов да се кандидатирам за кмет на София и да успея. Пак повтарям: всичко предстои!

ВИЗИТКА
Павел Чернев е роден 10 юли 1969 г. В София. Завършил е юридическия факултет на Софийския университет. Работил е като адвокат по наказателни дела и има десетгодишна практика.  Депутат от парламентарната група на "Атака" в 40-ото Народно събрание и неин заместник председател. Член е на комисията по правни въпроси и на комисията по правата на човека и вероизповеданията в парламента.