"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 104 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/02/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Кадафи: Ислямът може да управлява Европа


Либийският лидер призна, че обединението на aрабите е невъзможно

"Може би един ден ислямът ще управлява Европа", заяви либийският лидер Муамар Кадафи в интервю за три европейски вестника. Полковникът прогнозира, че вълненията в края на миналата година в бедните покрайнини на френски градове са само началото на борбата на мюсюлманите срещу дискриминацията в Европа. "Европа прие много мюсюлмани. За Англия вече не може да се каже, че е само английска. Там има много хора от Пакистан, Индия. Много имигранти са от нации, които са били заклеймявани на Запад. Има много евреи, кюрди, палестинци, арменци и цигани. Хора от народи, които са били доведени до ръба на изтреблението и са избягали в Европа. Много от тях обаче продължават да живеят на ръба на обществото, на ниско ниво. Тези хора се борят за правата си в страните, в които са се заселили. Кой знае, може би един ден ислямът ще управлява Европа. Европа допусна всичко това и може би това е цената, която ще плати. Колкото повече напредва времето, толкова по-висока става цената. Ако промените се отлагат, изведнъж Европа може да стане персийска, арабска или турска земя, особено защото англосаксонските и германските нации могат да отмрат", казва Кадафи, цитиран от БГНЕС.
Либийският лидер признава, че бленуваното от него обединение на арабите става невъзможно и за това е виновна глобализацията. "Глобализацията е новата световна карта и в днешно време тя унищожава арабското единство. Пропуснахме шанса, който имахме. Не мисля, че обединяването на арабите е възможно", обяснява либийският ръководител. На въпрос за това накъде върви Либия, след като преди няколко години се отвори към света, той отговаря: "Либия е сред страните, които са против развитието на оръжия за масово унищожаване. Този вид оръжие не бива да съществува. Либия днес се бори за опазване на мира в света, а това е трудна борба заради онези, които желаят много злини на света и притежават мощни средства за постигането на това".
В интервюто Кадафи похвали руския президент Владимир Путин и френския му колега Жак Ширак, с които Триполи може да си сътрудничи. "Бъдещето на страните по света не може да зависи само от една сила", твърди полковникът, визирайки Съединените щати.

У нас · Турция и Румъния строят общ електропровод, заобикалят ни
· Мълчаливо бдение пред полицията

По света · Иран публикува първите карикатури за Холокоста
· Кадафи: Ислямът може да управлява Европа

Коментари · Кой има полза от сблъсък на цивилизациите
· Защо държавата реши да пести на гърба на онкоболните

Икономика · 19% дупка в търговското ни салдо за 2005 година
· Свиваме разходите за храна, плащаме първо тока