"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Мизерията “циганизира” българите


Управляващите превърнаха социалния садизъм в политика

Галин Йорданов

Според някои наши политици приятелите ни от Западна Европа били поставили като едно от условията да бъдем "приети" при тях интегрирането на малцинствата, живеещи на българска територия. Бидейки арена на исторически събития от хилядолетия, земята българска днес може да се похвали с една твърде богата етническа палитра. Българският народ пък може да се похвали с това, че никога не е осъществявал преследване на етническа или религиозна основа спрямо други етноси. Така през вековете почти всички етнически групи у нас са успели някак да се интегрират. Изключение прави само една - циганите. И не защото някой им е пречил, а защото, на първо място, тяхната народопсихология не предполага такъв тип интеграция, за който става дума днес. Циганите винаги са били номадски народ и са се подчинявали само на техните собствени кодекси, докато официалното законодателство на народите, сред които са живели, е оставало на второ място. Днес обаче пред тях бива поставено предизвикателството да участват в един процес, наречен интеграция.
Обяснява им се, че тяхната интеграция предполага да започнат да живеят и възприемат нещата около себе си като нас, българите, сиреч да работят, да създават блага, да заплащат всички стоки и услуги, да мислят за бъдещето на децата си, че и за своето собствено. Да, ама как този етнос да започне отведнъж да гледа позитивно на живота, когато ние, българите - най-многобройният етнос (засега!) - не можем да си позволим такъв лукс? Да гледаш позитивно на нещата от живота, при положение, че значителна част от населението е с месечен доход равен на дневна надница в Европейския съюз, за такова нещо, ей Богу, се изисква голям кураж! При стандарта, който има средният българин, ежедневието му се превръща в една неспирна борба за оцеляване. Е, подобна борба водят и циганите. Само дето не подбират средствата. Те, например, възприемат инфраструктурата като природа и не се свенят да разрушават създаваното с много труд от поколения българи, независимо дали става дума за отмъкване на решетките от канализацията или кабели, дървен материал или нечия покъщнина. И имат оправдание пред собствената си съвест: когато си гладен, не подбираш много-много. Този номер обаче минава, докато има какво да се краде. Ами когато и то свърши?
Процесът на интеграция на циганите, т. е. тяхната "българизация", оказва се, е съпътстван от един обратен процес - на циганизация на българите. Новосъздадената след 1990 г. олигархия и нейната маша, правителството, оставиха през годините голяма част от българското население да стигне до такава бедност и оскотяване, че днес вече все по-лесно българи възприемат циганския начин на живот - ден за ден. При това положение циганите вече добиват второ оправдание освен своята народопсихология: ето, българите не ни дават добър пример, как тогава искат от нас да се интегрираме? Та само един, ама наистина болен мозък, може да реши, че някой е в състояние да преживява с такива доходи при такава цена на живота, независимо дали е българин или циганин. За каква интеграция на циганите би могло да става дума, когато поне половината етнически българи се намират под прага на един разумен социален минимум и едва-едва преживяват. Налага им се, например, да отопляват само част от жилището си и да се тъпчат там като добитък в обор, само и само да оцелеят в зверските зимни студове; така постъпват и циганите. Налага им се да готвят и ядат какви ли не субпродукти, само и само да преборят глада; така постъпват и циганите. Налага им се да кърпят вехти дрехи и обуща, само и само да могат някак си да се покажат навън; така постъпват и циганите. Налага им се дори да си продават органите, за да изкарат някакви средства за препитание!... Не, това съвсем не е сюжет за филм на ужасите, а простата действителност в България, в началото на 21-ви век и пред прага на "влизането й в Европа". Е, как биха могли тези милиони българи да послужат за пример на мургавите си събратя по съдба? Отговорът е един: никак. Защото милиони българи имат само задължения към собствената им държава, която обаче не им гарантира никакви права. Независимо какво пише във втората глава на Конституцията. Управляващата олигархия е превърнала този своеобразен социален садизъм в своя политика.
Процесът на "циганизация" на българите ще продължава дотогава, докато не настъпи коренна промяна в начина на живот на средния гражданин. И пътят към промяната не минава през това българите да се събират и напиват с менте алкохол до безпаметност, за да заглушат онзи вътрешен глас, който ги пита: "Това ти ли си, човече? Ти, който преди време беше...?" Онова време отдавна си е отишло. И за българи, и за цигани. Но циганите поне ги "топли" идеята за някаква бъдеща интеграция. Докато за значителна част от българите перспективата е неясна. Може би трябва да свалят летвата на своите критерии за стандарт на живота докрай, да се "циганизират" дотам, че и тях един ден да ги хване интеграцията?

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика