"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 105 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 15/02/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

 
 

АТАКА – втора сила в България


От ноември насам доверието към БСП се е сринало със 7,1%, към НДСВ - с 2,2%, националистите качват с 1,3% , въпреки ударите срещ

Партия АТАКА стопи преднината на НДСВ от месец ноември и е втора по доверие политическа сила в страната. Това показва последното представително изследване на Националния център за изследване на общественото мнение, проведено от 28 януари до 6 Февруари.
17,3 % посочват БСП като партията, отстояваща техните интереси. На второ място е АТАКА с 8,7 %, на трето място - НДСВ с 6%. ДПС са четвърти с с 5,3 % доверие, също толкова има и ДСБ - 5,3%, а СДС събира едва 2,5%.
Проучването отчита общ спад към партиите - цели 41 % не виждат партия, която да отстоява интересите на хора като тях. Неодобрението към министрите също расте, сочи февруарското изследване. Ивайло Калфин като външен министър, явно е по-далеч в очите на хората от всекидневните им проблеми и затова неговото одобрение е нараснало с 5,3%.
Според 42 на сто от българите, правителството на тройната коалиция работи толкова добре, колкото и предишното, показват данните. Една четвърт от българите определят работата на сегашния кабинет като по-добра от тази на предходния, а 18 на сто - като по-лоша. Всеки четвърти от неодобряващите кабинета дава положителна оценка за работата на премиера.
30 на сто от анкетираните смятат, че министър-председателят Сергей Станишев се справя с работата си по-добре от своя предшественик и това мнение се споделя най-често от симпатизантите на БСП и на ДПС, от живеещите в малките градове и в селата, и от хората на възраст над 50 години, посочват от НЦИОМ. 17 на сто от българите са на мнение, че сегашният премиер се справя по-зле от своя предшественик и това мнение се споделя по-често от симпатизантите на НДСВ, на СДС и от столичани.
55 на сто от хората са на мнение, че сегашното правителство ще изпълни целия си мандат, а 17 на сто са скептични в тази посока, сочат данните на НЦИОМ. Освен привържениците на БСП и на  ДПС, в перспективите за стабилност на кабинета са уверени и хората със стандарт над средния.
С 10 пункта, в сравнение с края на 2005 г., е нараснало неодобрението за работата на кабинета, с 3 на сто е намаляло одобрението. Правителството се ползва с по-високо от средното одобрение сред симпатизантите на БСП и ДПС, 57 на сто от симпатизиращите на НДСВ са критично настроени към кабинета, показват данните на НЦИОМ.
Бойко Борисов продължава да оглавява класацията на най-одобряваните политици - със 77 на сто одобрение, следват го президентът Георги Първанов със 74 на сто и министърът на културата Стефан Данаилов - с 60 на сто. Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е с 50 на сто одобрение, премиерът Сергей Станишев - с 42 на сто, вътрешният министър Румен Петков - 39 на сто, председателят на парламента Георги Пирински - 37 на сто, вицепремиерите Ивайло Калфин и Емел Етем с по 36 на сто и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова - с 35 на сто. 
НЦИОМ регистрира обществен респект към силовите институции -  армията и полицията, а също така и към медиите. Това е типично за случаите, в които има социално безпокойство и ако на армията и полицията се гледа като на опора на стабилността, то медиите са възприемани като коректив на властта и политиците, отбелязва НЦИОМ.
Армията е одобрявана от 48 на сто от българите, а полицията - от 46 на сто. Одобрението при БТА нараства със 7 на сто, при БНР  - с 8 на сто и при БНТ - с 5 на сто. Като цяло БНТ е най-одобряваната обществена институция, събрала положителните отзиви на три четвърти от българите, БНР има най-ниско неодобрение - 10 на сто.
С 9 на сто е нараснало неодобрението към работата на парламента, а одобрението е намаляло с 5 на сто, отчитат от НЦИОМ. Най-критични към работата на Народното събрание са елитните обществени прослойки - столичани, висшисти, трудово активно население, както и симпатизанти на опозиционните партии.
    Неодобрението към президента е нараснало с 6 пункта, отчита проучването. Това се дължи, според коментатори, на откритата поддръжка, която Георги Първанов получава от Ахмед Доган, както и от разсейването на легендата за "социалната" му функция.
От НЦИОМ отбелязват, че председателят на парламента също е засегнат от общата неблагоприятна тенденция и това, че неодобрението към него е нараснало с 6.5 на сто, се дължи главно на скандалите в парламента. Одобрението към действията на премиера се запазва без промени, в сравнение с края на 2005 г. - 42 на сто, но неодобрението му нараства с 8 на сто и в момента е 41 на сто, посочват от НЦИОМ.
Средно с около 10 на сто расте неодобрението и към всички лидери на парламентарни групи.
Петър Стоянов остава най-одобряваният лидер на ПГ -  27 на сто,  следван от Волен Сидеров - 22 на сто и Михаил Миков - 21 на сто. Наред с това, неодобрението и към тримата нараства.

У нас · Турчин бодигард сее терор в Кърджали
· Запазено военно гробище на българи в Македония

По света · САЩ и Израел с таен план за провал на Хамас
· Техеран отрича да прави уран за бомби

Коментари · Мизерията “циганизира” българите
· Започна ли войната на цивилизациите?

Икономика · Цепят “Булгаргаз” на две фирми
· Пациенти да връщат борчовете за лечение с имущество