"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1327 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 23/03/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Ток, газ, вода и парно да не поскъпват, искат синдикатите

Ще поскъпнат ли парното, токът, водата и газът до края на годината, ще решава на заседание днес тристранната комисия на правителството, синдикатите и работодателите. Евентуалното замразяване на тези цени са част от антикризисните мерки, които КТ"Подкрепа" и КНСБ са предложили на кабинета. "Идеята е добра в състоянието на криза, в което се намираме, защото цените на енергоносителите и водата ще донесат ново поскъпване. Трябва да се има предвид, че стагнация плюс инфлация не е добре за страната", заяви за "Атака" лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.
От КНСБ твърдят, че са обсъждали с експерти на финансовия министър Симеон Дянков замразяването на цените на ток, газ, вода и парно. "До края на годината всички напъни на монополите за скок на електроенергията, топлото, водата и газа, просто няма да се състоят", заяви зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров по БНР вчера.
Припомняме, че "Булгаргаз" поиска цената на природния газ да скочи от 1 април с 26%, според ДКЕВР обаче максималното увеличение не може да е по-високо от 15%. Експертите са орязали искането на "Булгаргаз", като са преразгледали прогнозата за потреблението в страната в периода април -юни. Поскъпването на газа означаваше поскъпване и на парното и топлата вода - в София например с 11 на сто.
Вчера синдикатите очакваха да получат окончателния пакет от антикризисни мерки на правителството. Според тях съгласуваните мерки с бизнеса ще донесат между 5 и 8 млрд.лв. допълнителни средства в хазната през следващите 7-8 месеца.
От КНСБ твърдят, че кабинетът е съгласен и с отпадането на тавана на обезщетенията за безработица. "Вече има конкретни мерки за домакинствата, съгласие между нас и бизнеса, че трябва да бъде увеличена минималната работна заплата от 1 юли. Нещо, което е изключително важно за нас, е възстановяването на справедливото обезщетение за безработица /60% от дохода, на който си се осигурявал/, което значи отпадането на досегашния таван от 240 - 260 лева. Става дума за увеличение на обезщетението за безработица - максималното до 1 200 лева.

У нас · Свинаря на Гоце загроби и българското вино
· АТАКА готви протести срещу нова протурска партия

По света · Националният фронт трети на местните избори във Франция
· Самолети на Бритиш еъруейз летят празни заради стачка

Коментари · Искаме автентични икономисти, а не хрантутници на чужди служби

Икономика · Ток, газ, вода и парно да не поскъпват, искат синдикатите