"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1343 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/04/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Насрочват дата за президентски избори в Полша днес

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски ще насрочи днес дата за президентски избори след смъртта на държавния глава Лех Качински в самолетната катастрофа край Смоленск в събота, предаде Ройтерс. На въпрос на телевизионни журналисти дали смята да обяви дата за президентски избори, той отговори: "Струва ми се, че е абсолютно наложително." Съгласно полската конституция Коморовски трябва до 14 дни след смъртта на действащия президент да насрочи дата за избори.
Междувременно стана ясно, че траурните прояви във връзка с погребението на полския президент Качински ще траят два дни, предаде Франс прес. За тази събота в Полша е насрочена общонационална траурна церемония, а самото погребение на президентската двойка ще се състои в неделя. Това заяви вчера пред националното радио Яцек Сасин от президентската канцелария във Варшава. Мястото вече е избрано от близките на покойните, но за момента не може да бъде съобщено, добави той. Тялото на Лех Качински бе изпратено в Полша още на 11 април. Съпругата на полския президент - Мария Качинска, също загина при самолетната катастрофа. Самолетът с тленните останки на първата дама пристигна вчера във Варшава от Москва, съобщи Франс прес. Тленните останки на Качинска в дървен ковчег, покрит с полското знаме, бяха докарани с военнотранспортен самолет на летище Окенче малко след 10,30 ч. местно време. Те бяха посрещнати от единственото дете на семейството, дъщерята Марта, и от Ярослав Качински, брата близнак на загиналия президент. Тялото на първата дама на Полша бе идентифицирано във вторник благодарение на гравирания й венчален пръстен, заяви в Москва полската министърка на здравеопазването Ева Копач.  Много хора се струпваха от сутринта пред двореца в очакване на ковчега с тялото на Мария Качинска, който беше изложен за поклонение заедно с този на президента.
Полските власти заявиха, че роднините на седем от загиналите в самолетната катастрофа край Смоленск ще получат парични компенсации от полското правителство, съобщи ИТАР-ТАСС. Всяко семейство ще получи по около 14 хиляди долара. Общо за всички компенсации от държавния бюджет ще бъдат отделени около 1,34 милиона долара. 

У нас · Волен Сидеров: Алексей Петров не е разкрил нищо пред комисията за ДАНС

По света · Насрочват дата за президентски избори в Полша днес
· Франция отказва да намали ядрените си арсенали

Коментари · Костов да се извини за управлението си, тогава да лае

Икономика · Токът по-евтин от 1 юли