"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1343 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/04/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Франция отказва да намали ядрените си арсенали

Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че няма да се откаже от ядреното оръжие - "гарант за сигурността на Франция", предаде АФП. Саркози говори в интервю за телевизия Си Би Ес. Той е във Вашингтон, където заедно с още 47 държавни и правителствени ръководители участва в срещата на върха за ядрената сигурност.
"Няма да се откажа от ядреното оръжие, което е гарант за сигурността на моята страна. Във Франция се отказахме от ядрените опити, намалихме с една трета броя на оръжията си", напомни Саркози и добави, че "ако отида по-нататък, ще застраша сигурността на моята страна". "Ще се присъединим, ще подкрепим ограничаването на ядрените оръжия, но ще запазим минимума, за да гарантираме сигурността на Франция", обясни Саркози.
Междувременно се засилват съмненията дали Саркози ще се кандидатира за втори мандат. Френският президент заяви, че ще реши в края на лятото или началото на есента дали ще участва на президентските избори през 2012 г., предаде Ройтерс. Десноцентристката партия на Саркози претърпя разгром на регионалните избори миналия месец, а одобрението за него рязко спадна с увеличаването на опасенията за нестабилното състояние на икономиката и начина му на управление. Все повече признаци на недоволство се забелязват в партията на Саркози, Съюз за народно движение, и някои от потенциалните десноцентристки кандидати, включително бившите премиери Доминик дьо Вилпен и Ален Жупе заявиха, че може да се кандидатират през 2012 г. Саркози, който няколко пъти отказа да потвърди дали ще се кандидатира повторно, подмина слуховете за брака си и отбеляза, че гласоподавателите се притесняват повече за работата си и всекидневната си сигурност отколкото за други неща. "Това не е проблемът на хората", заяви Саркози за американската телевизия Си Би Ес по време на визитата си във Вашингтон, където участва в срещата на върха за ядрената сигурност. "Те искат някой да ги извади от кризата, по-малко безработица и повече растеж", допълни Саркози.

У нас · Волен Сидеров: Алексей Петров не е разкрил нищо пред комисията за ДАНС

По света · Насрочват дата за президентски избори в Полша днес
· Франция отказва да намали ядрените си арсенали

Коментари · Костов да се извини за управлението си, тогава да лае

Икономика · Токът по-евтин от 1 юли