??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=77221&format=html&edition_id=1343

Токът по-евтин от 1 юли

Завишени разходи на ЕРП-тата надували сметките

Токът ще поевтинее минимално от 1 юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. В момента комисията подготвя регулаторен одит на трите компании - ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, който трябва да приключи до влизането на новите цени.
Предварителните данни, с които комисията разполага, показват завишени разходи на дружествата ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, които могат да повлияят на цената на тока в посока надолу. Семерджиев отказа да прогнозира с колко точно може да поевтинее електроенергията за бита. За да се постигне макар и минималното понижение на цената за абонатите, ще трябва да бъдат съкратени разходите не само на енергото, а и на всички компании по веригата - от производството до търговията с електроенергия, коментира шефът на ДКЕВР.
Той потвърди, че така наречената такса "Електромер" няма да бъде въведена от 1 юли. От 30 на 90 дни пък ще се увеличи срокът, в който клиентите на ЧЕЗ могат да обжалват сметките си за ток. Това предвиждат промените в общите условия за дейността на електроразпределителното дружество, които бяха представени на вчерашното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Предложението предвижда още да бъдат увеличени и компенсациите, които клиентите на дружеството ще получават за спиране на тока по вина на дружеството. Досега за първите 12 часа без електричество клиентите на ЧЕЗ би трябвало да получат 20 лв. компенсация, а за всеки следващи 12 часа - по 10 лева.
"Сега се предвижда за първите 12 часа компенсацията да е 30 лв., а за всеки следващ 12-часов период - по 20 лв." , коментира директорът на направление "Регулация" в "ЧЕЗ България" Огнян Нечев.
Промените предвиждат още връщане на надвзети суми със законовата лихва.  От ЧЕЗ са съгласни с промяната, ако надвзетите суми са по вина на дружеството при грешка във фактурата, коментира Нечев. Промяната на общите условия за дейността на ЧЕЗ се е наложила заради подаваните от клиентите жалби, уточниха от ДКЕВР. Предстои те да бъдат окончателно одобрени на закрито заседание комисията на 19 април.