"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Aрмения благодари на АТАКА за кампанията за признаването на геноцида


Традицията повелява всички чужди политици да посадят бор в памет на загиналите

Армения е безкрайно благодарна и високо цени това, което АТАКА прави за интересите ни", единодушни бяха домакините на 23-тата европейска асамблея на франкофоните. Ежегодното събиране се провежда за първи път в Ереван, а водач на българската делегация бе народният представител от партията на Волен Сидеров - Калина Крумова. Като заместник-председател на българската франкофонска парламентарна асамблея най-младата депутатка бе в центъра и на медийния интерес. Темата бе не само международното мероприятие на франкофоните и участието на страната ни в него, но и политиката на партия АТАКА - единствената политическа сила, защитаваща арменския народ.
Пред делегати от Унгария, Монако, Белгия, Андора, Швеция и десетки други държави Крумова изнесе лекция за ролята и мисиите на училището, ценностите и педагогическите му цели в страна ни. Залозите пред образователните системи в променящите се социално-икономически културни общества бе темата, която дискутираха франкофоните от цяла Европа, споделяйки опит и давайки бъдещи насоки за развитие и успех. Икономика на социално-културната сфера пък именно е специалността на депутатката от АТАКА, което силно впечатли домакини и гости на семинара. Това е от особена полза за българската позиция, категорични бяха те, имайки предвид, че въпросите на образованието и културата са водещите насоки в работата на международната парламентарна франкофонска асамблея. Лична, социална и професионална реализация на всички граждани, превръщането на учителя в партньор на ученика и създаването на максимално близка до природата на изучавания материал среда са сред основните линии на работа, които патриотката очерта като приоритет за българското образование. "Възможността благодарение на франкофонията като обединяващ мотив да обменяме опит и информация с толкова различни по култура, история и традиции страни, е повече от благодатна. От една страна имаме възможност да покажем българското изключително ниво на интелигентност и интерес към владеене на чужди езици, от друга - да си направим изводи какво в останалите държави сработва и кое не и дали бихме могли да вземем добрия пример и да го приложим у нас", коментира атакистката.
"Френският език е от първостепенно значение за Армения и хората тук. Чрез него всяка нация може да намери мястото си в световен план", заяви председателят на парламента-домакин Ховик Абрамахян. Той допълни, че франкофонията там тепърва ще се налага и това прави избора на Ереван за дестинация на семинара изключително удачен. Много от местните депутати и чиновници в Народното събрание са франкофони, а в близките месеци най-вероятно сайтът на парламента ще функционира и на френски. Това задълбочаване на международните контакти би довело не само до икономически, но и до сериозни политически ползи, единодушни бяха делегатите. Над 200 000 са френскоговорящите арменци, а числеността им расте значително напоследък, отбелязаха от местната секция на Асамблеята.
Паралелно с европейския семинар на франкофоните обаче визитата в Армения даде и много политически резултати. АТАКА показа, че  не само е привърженик на френската култура и традиции, но и добър арменски приятел и отлична в дипломатическо отношение партия. Депутати и журналисти изразиха искрената си благодарност към Волен Сидеров и българските родолюбци за водената от тях политика за признаване на арменския геноцид. Те приветстваха Калина Крумова за постоянната подкрепа, която арменската диаспора среща у патриотите в България. "Самият факт, че страната ви толкова много ни е помогнала, когато сме били най-беззащитни и това, че АТАКА сега не си затваря очите пред историческите факти и се бори за справедливост, е неоценим. На думи приятелите винаги са много, но действията са тези, които реално показват ценностите и намеренията. Тези, които г-н Сидеров и колегите му водят в наша подкрепа, са ясен знак кой за какво се бори в България", аргументираха се домакините. Те допълниха, че когато става дума за отношения на държавно ниво е важно страните да бъдат партньори, а България и Армения са приятели, което е много повече.
Българската делегация, водена от депутатката на националистите, посети паметника и музея на жертвите на арменския геноцид. С цветя и поклон Крумова почете паметта им. Тя бе и сред основните действащи лица в един от най-важните за арменците ритуали, свързани с избитите им събратя. Традицията повелява всички политици на високо държавно равнище, съпричастни с трагедията на арменския народ, посещавайки паметното място, да посадят борче. За тази цел е направен специален парк, където могат да се видят от най-малки до вече израснали дръвчета.
"Особено сме радостни да посрещнем толкова скъпи гости у нас"- така Мансел Бадеян, председател на парламентарната група за приятелство Армения - България посрещна Крумова и колегите й. Той изрази готовност за повече съвместни прояви, които да бъдат полезни и за двата народа, като подчерта че интензивните контакти с родината ни са приоритет в работата им. "Единственият проблем, който се надявам като нови управляващи да разрешите, е този с транспорта", откровен бе Бадеян. Директен полет от България към Армения няма, което е спирачка за много туристически, културни, икономически, дори и политически ползи, допълни той. Това е и основната причина сънародниците ни да избират страната, която иначе съвсем не е по нрава и симпатиите им - Турция, като основна дестинация за почивка. Дори само една редовна седмична авиационна линия между страните ни би имала огромен ефект и за двете държави, категоричен бе народният представител от управляващата Републиканска партия. Риторичен въпрос е дали арменците биха избрали София или Истанбул, ако имаха такава дилема, като крайна локация или дори само междинна такава, продължи Бадеян. Самият политик, който е народен представител вече трети мандат, е силно разочарован от управлението на България през последните години, което при всяка удачна възможност е давало гръмки обещания за разрешаването на този така важен въпрос, но така и не е направило нито стъпка за това.
Арменската революционна Федерация "Дашнакцутюн" също прие радушно представителката на българските патриоти. Доскорошният заместник - председател  на парламента Вахан Ховханесян отчете със задоволство работата на АТАКА както във вътрешнополитически, така и в интернационален план. "Само за 5 години вие се борихте така достойно и яростно в името на родината си, както партии с вековна история по цял свят не са го правили. Чест за вас и огромен жест към Армения е позицията ви в защита на арменската общност и инициативата ви за признаването на арменския геноцид" бяха първите му думи. "Нормално е да следим случващото се в политиката на България, особено когато макар и една, има политическа сила-АТАКА, която да работи с мисълта за народа си, но и с такава, насочена към защита на невинните турски жертви, каквито сме ние. Както Волен Сидеров милее за родината си  и плаща за това особено висока цена, така и ние си даваме сметка какво му струва да бъде единственият политик, защитаващ арменската общност. Няма как да не отчитаме този факт и да бъдете желани гости, приятели и партньори", продължи Ховханесян. Самият той се е отказал от поста заместник-председател на парламента през пролетта на 2008-ма година, а с това и партията му се оттегля от коалицията, която е на власт. Причината е започването на преговори с Турция, което депутатът и колегите му намират за предателство и национална измяна. "Друга би била ситуацията, ако у тези хора можеше да се види някакво съжаление за стореното. А Турция не дава и най-малък признак за това. Как бихме могли да подкрепим подобно поведение?", обясни постъпката си арменският депутат.
Без значение на политическата си принадлежност, любезните домакини обещаха да уважат поканата на Крумова да върнат визитата и на българска земя да се убедят как работи АТАКА. Те изразиха готовност за съвместна работа с българските патриоти по всички направления, които биха подобрили както двустранните отношения България - Армения, така и защитата на националния интерес на всяка от двете държави на световно равнище.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика