"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Правосъдният министър: Благодаря на АТАКА за професионалната подкрепа

"Благодаря на АТАКА за ярката, последователна и професионална подкрепа при провеждането на съдебната реформа". С тези думи преди дни правосъдният министър Маргарита Попова се обърна към парламентарната група на националистите, които се срещнаха, за да обсъдят Стратегията за развитие на съдебната система.
"В съдебната система има много пари, които не се управляват ефективно. На фона на работните заплати в страната магистратите са твърде добре платени. Аз не разбирам реформата като наливане на средства", отсече на срещата министър Попова.
"Веднага след като направихме стратегията за правосъдието, я дадох на Волен Сидеров. В това време забиха камбаните на "Александър Невски" и той видя добър знак. И аз си пожелах промените да се случат", каза Попова.
Тя обяви, че реформата на съдебната власт трябва да стане национален приоритет. Днес правосъдната реформа влиза за обсъждане в правната комисия. Ще стане ясно кой застава зад нея, ще се наложи някои политически сили да обяснят защо не я поддържат, така реформаторите ще се преброим, категорична беше Попова.
Тя определи финансите, вътрешните работи и правосъдието като трите стълба на държавата, а прокуратурата като най-тежката отговорност, защото това е контрол върху законността в страната. На въпрос от АТАКА за разпределяне на финансирането, Попова заяви, че за пръв път бюджетът в съдебната система ще бъде обвързан с постиженията на всяко звено. Няма да се изсипват пари в прокуратурата и в съда, ако няма резултати.
Подборът на кадрите в правосъдието ще става по съвсем различен начин, ако депутатите гласуват промените в Закона за съдебната власт. Новото е атестирането, конкурсното начало, подборът на административните ръководители и създаването на екипи. Атестирането вече ще се извършва на 2-3 години, а всеки магистрат ще има кадрово досие, което ще се съхранява във ВСС. За нравствените и моралните качества на магистратите ще отговарят етичните комисии в съдебната система.
Депутатите от АТАКА засипаха с въпроси правосъдната министърка, а тя обясни, че тази среща е само едно добро начало. Полицейските структури ще бъдат питани, но информацията от тях ще се съобразява от съдиите и трябва да може да се проверява, съгласиха се министърът и народните представители. На въпрос на Явор Нотев каква ще е съдбата на ВСС, Попова обясни, че при квалифицирано мнозинство в парламента, тя би предложила промени в конституцията. Съществуват различни решения, например да бъде редуцирана парламентарната квота във ВСС, която в момента е 50%, което според Попова не прави съдебната система независима.
От АТАКА се обявиха категорично за създаването на специализиран съд. Министър и депутати бяха единодушни, че мястото на прокуратурата не е в изпълнителната власт. Зам.-председателят на парламента Павел Шопов определи съдебната реформа като най-важната за държавата в момента. Никога не е имало толкова сериозна политическа воля за справяне с проблемите, заяви той. Министър Попова каза, че прави нов Наказателен кодекс , според който по граждански, а не наказателен ред ще може да се конфискува имущество. Новият НК ще даде възможност на комисията "Кушлев" да конфискува т.нар. "необяснимо богатство".

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика