"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Съдии купили имоти по морето незаконно

Станаха известни случаите на нови двама върховни съдии, чиито роднини са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се, сиреч незаконно. Става дума за възрастната майка на Андрей Икономов и дъщерята на Панайот Генков, се твърди в доклад на специална комисия, която общинският съвет в градчето състави, за да разследва безразборното раздаване на общински площи в последните години, съобщи шефът на съвета Пламен Георгиев.
Генков и Икономов са съдии във Върховния административен съд. Името на Генков нашумя в началото на годината, когато няколко медии го обвиниха, че се срещал с Ангел Христов - единия от т.нар. братя Галеви. Андрей Икономов пък председателстваше съдебните състави, които заличиха парк "Странджа" и местността Камчийски пясъци от списъците на защитените територии у нас. Дъщерята на Генков - Ваня, се е сдобила с право да строи върху 430 кв. м, за което е платила едва 1677 лв., се казва в доклада. Заповедта е подписана от бившия кмет на Приморско Димитър Димитров на 30 април 2004 г., когато Ваня е 18-годишна.
На същата дата Димитров е подписал и заповед за майката на съдия Андрей Икономов - 80-годишната Елка. Тя получила право да застрои 450 кв. м. Елка и Ваня получили съседни терени на първа линия.
"По-късно терените са обединени и е построен хотел, който сега е действащ, а едната част от него е с апартаменти за продажба", пише в доклада.
Миналия месец същата общинска комисия вече разкри, че дъщерята на друг съдия от ВАС Николай Урумов, Деница, която е младши съдия в Благоевград, е получила отстъпено право на строеж върху терен, отново на брега в Приморско. Той е с площ 469 кв. м и е на занижена цена. За него и тя бе кандидатствала като крайно нуждаеща се, като си бе направила адресна регистрация само 7 дни преди това. Теренът е на няколко крачки от обединения парцел на Ваня и Елка и в момента там също се строи хотел.
Изглежда във ВСС са преосмислили позицията си по скандалите в Приморско, защото преди броени дни съобщиха, че са се сезирали по публикация на в. "Капитал", че сред сдобилите се с имоти в града е една от дъщерите на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и Йордан Иванов от Бургаската апелативна прокуратура. През 2005 г., когато общината отстъпва право на строеж на Анна Пенгезова, тя е все още студентка. В момента е адвокат.
Апелативният прокурор Иванов бе уволнен дисциплинарно в четвъртък заради контактите си с Красьо Черничкия.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика