"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Облакът „Красьо“ виси над Темида

Облакът "Красьо Черничкия" все още виси над Темида. Около тази теза се обединиха наскоро главният прокурор Борис Велчев и американският посланик Джеймс Уорлик.
Скандалът с плевенския лобист Красимир Георгиев замеси над 30 магистрати от цялата страна. Според изнесени данни миналото лято Красьо е предлагал назначения по върховете на Темида срещу скромните 200 хил. евро. По време на скандала стана ясно, че той е разчитал на 10-12 гласа от членовете на ВСС, за да лобира за конкретно назначение на мераклия за по-висок пост в системата.
Огромният скандал около "черничкия човек с ланците" обаче се фокусира основно върху съдебната система. До този момент все още не са разкрити неговите връзки с политици.
АТАКА разкри, че Красимир Васков Георгиев, известен повече като Красьо Черничкия, е спечелил ремонт за милиони на студентските общежития на Стопанската академия в Свищов - чрез свой партньор в бизнеса, след протекцията на ректора Величко Адамов.
Плевенският бизнесмен се оказа докторант във висшето училище, като негов научен ръководител е не друг, а личният му приятел доц. Адамов. Красьо се дипломирал като магистър на 6 октомври 2007 г., завършвайки най-престижната специалност "Финансов мениджмънт" с пълно отличие. Логично, след това става докторант.
Паралелно с "отличното" си обучение Красьо прилага наученото на практика, като развива сериозна търговска дейност. Има участие като съдружник и управител в няколко дружества, най-интересното от които е "ЕКОЕНЕРДЖИ" ООД със седалище и адрес на управление Плевен, бул. "Георги Кочев" № 93, където е съдружник с Валентин Василев Стоев при равно участие в капитала на дружеството, като двамата са и негови управители. Стоев пък е спряган от пресата за близък приятел на бившия вътрешен министър Румен Петков.
Само шест дена след дипломирането на Красьо като магистър, Стопанска академия започва процедура по възлагане на обществена поръчка за ремонт на студентски блок № 3. Конкурсът е спечелен от "Билд инвест" ЕООД със седалище Плевен, бул. "Георги Кочев" № 93, т. е. същият адрес. Управители на "Билд инвест" ЕООД са Петър Цветанов Йончев и съдружникът на Красьо в "Екоенерджи" Валентин Василев Стоев. Единственият съдружник в дружеството е "Инвеста БГ груп" АД, в което дружество същите лица притежават капитала. В крайна сметка след приключване на поръчката Стопанската академия плаща на изпълнителите сумата от 2 154 266 лева без ДДС. На 9 декември 2008 г. Адамов открива нова процедура по възлагане на обществена поръчка - за ремонт на студентски блок № 1. За изненада на всички поръчката е спечелена отново от "Билд инвест" ЕООД, а стойността на договора е 3 427 301.44 лева без ДДС.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика