"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Как ислямът унищожи древния университет Наланда


Половин хилядолетие преди Христа тук преподавал учителят Сидхарта Гаутама, наречен Буда

Магдалена ТАШЕВА

Знае се, че началната експанзия на исляма през VII -VIII век унищожава великата гръко-римска и християнска култура на Пиренейкския полуостров, в Леванта, Египет, Етиопия, Арабия и Мала Азия. Ние знаем това, защото тя е наша цивилизация. Но не знаем колко други самобитни култури, отдалечени от Европа, са изпепелени от мюсюлманската сган, а населението им - арабизирано дори и само заради задължението да разбира езика на наложения му с кръвопролития Коран.
Примерно в България на пръсти се броят хората, които знаят каква цивилизация бе унищожена на индийския субконтинент.
Американският историк Уил Дюрант обобщава тази страшна история така: "Ислямското покоряване на Индия е вероятно

най-кървавият
епизод в историята
на човечеството
Това е отчайващ разказ заради очевидната му поука - цивилизацията е ценно благо, чиито деликатен комплекс от ред и свободи, култура и мир, може всеки момент да бъде разрушено от варвари".
Преди ислямското нашествие през VIII век Индия била една от 4-те велики цивилизации на света. Хиндустан не отстъпвал по нищо на своите съседи - Персия и Рим на запад и Китай на изток - в областта на математиката, астрономията, философията, естествените науки, изкуствата и литературата.
През 1990 г. в Индия бе издадено на английски двутомното издание "Индуските храмове: какво стана с тях". Изброени са 2 хиляди джамии, издигнати върху разрушени от мюсюлманите индуистки, джайнистки и будистки храмове. Списъкът се базира само на мюсюлмански хроники и надписи в джамиите. (Sita Ram Goel, Arun Shourie, Harsh Narain, Jay Dubashi."Hindu Temples - What Happened to Them", 1990).
Дори в днешния си вид - изтърбушени, запазили по себе си и саждите от пожарищата, обрасли с треволяк, оцелелите руини на тази култура са способни да омаят наблюдателя със своето величие. А каква ли красота са представлявали по времето, когато са били изпълнени с живот?
Мюсюлманите нахлули в Индийския субконтинент през 712 г., при управлението на иракския валия Ал-Хаджадж. Войската на джихадистите, предвождана от Мохамад ибн Касим, разрушавала по пътя си храмове, дворци, будистки манастири и неизброимо число местни жители. За три дни тя изклала мъжкото население на град Дебал и отвела в робство техните жени и деца. В град Брахминабад мюсюлманите изклали 16 хиляди мъже.
Но и това не стигало на валията, управляващ територията ан днешен Ирак. Когато научил, че Касим не е осъдил на смърт водачите на едно от многобройните въстания, Ал-Хаджадж му изпратил следното послание: "От твоето писмо разбирам, че си помилвал всички - низши и висши, които са те помолили за това. Нашият закон не разрешава милост за всички. Великият Аллах е казал: "О, правоверни, срещнете ли неверници, отсечете им главите!"
Ал-Хаджадж е цитирал Сура 47:4, която днес е редактирана с оглед на проислямската пропаганда - на европейските езици изразът "отсечете им главите" се превежда "удряйте ги здраво по врата".
През XI век под командването на Махмуд Газни милиони индийци, навързани един за друг с вериги били прекарвани пеш, в студ и пек, през планините, разделящи субконтинента Индия от днешен Афганистан, за да бъдат продадени в робство по пазарите за хора. Три века текъл потокът от поробените индуси. Три века скелетите на умрелите по пътя трасирали маршрутите на ислямските роботърговци. Светът е вградил спомена за тях в

името на планината -
Хинду Куш означава
"убиец на индуси"
Поради това днес малко хора знаят, че 500 години преди Христа на света е съществувал огромен университет, наречен Наланда. Бил изграден до древния индийски град Бихар. Половин хилядолетие преди Христа тук няколко пъти отсядал учителят Сидхарта Гаутама (563 - 483 г. пр. Хр.), по-известен като Буда. Наланда е първият известен университет с общежития за студентите, класни стаи и курикулум. Простирал се на 14 хектара. Смята се, че достигнал разцвет в периода 427-1197 г. от н.е.
Библиотеката на Наланда представлявала три сгради на по 9 етажа, съдържащи неколкостотин хиляди ръкописи, от най-древните ведически трудове до съвременните му. Наричали я "Дхарма Гунж", т.е. Планината на истината. Имало и три будистки манастира с храмове към тях.
Комплексът е разширяван от император Ашока Велики (III в. пр. Хр.) и от царствените династии Гупта (320 -550 г.от н.е.) и Пала (750-1174). Изучавало се "цялото човешко знание - сакрални и светски текстове на будизма и хиндуизма, Ведите, чужди и местни езици, медицина, математика, астрономия, алхимия, логика, метафизика, философия, йога-шастра..." (Shashi Tharoor. Reconstructing Nalanda", The Hindu, Dec. 24, 2006) Да учат и преподават тук идвали учени от цяла Индия, Гърция и после Византия, Китай и Персия.
Помислете -  1700 годишна история, от която 770 години разцвет! Що за духовни великани са могли да поддържат състояние на разцвет. т.е. непрекъснато възходящо развитие, в продължение на 8 века?! Кога, как и защо изчезна от лицето на земята този велик народ?! Кой ни го отне?!
През 1193 г. университетът е нападнат от ордите на гьок-турците. Техният генерал Бахтияр Халджи решил, че трябва да изкорени будизма и да посади на негово място исляма. Той обсадил университета и попитал монасите дали имат Корана. И след отрицателния им отговор заповядал комплексът Наланда да бъде изгорен. Персийската мюсюлманска хроника "Табакуат-и-насири" отбелязва с гордост, че стотици будистки монаси били изгорени живи, още стотици - изклани, а ръкописите в библиотеката "горяха три месеца". Оцелелите будисти забягнали в Тибет и Непал.
Днес руините на университетския кампус, в който Сидхарта Гаутама е преподавал преди 2500 години, са почистени, облагородени, а където може детайлите са реставрирани. Целта е да станат туристически център.
Но дори мъртви, остатъците от тази велика култура продължават да възбуждат ислямския нагон за унищожение на Другия, както показва взривяването на четирите статуи на Буда в Афганистан през март 2001 г.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика