??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=78885&format=html

Тийнейджърка преплава света

След 210 дни сама в океана 16-годишната австралийка Джесика се завърна в Сидни

16-годишната австралийка Джесика Уотсън стана най-младият ветроходец, извършил сам, без ничия помощ и без да спира околосветска обиколка, съобщиха световните агенции.
Хиляди почитатели се стекоха в събота да приветстват Джесика, когато 10-метровата й яхта навлезе в залива на Сидни - финалната точка на епичното приключение, продължило цели 210 дни. Световният съвет по регистрация на рекордите във ветроходния спорт обаче няма да признае постижението й и заради това да не бъдат насърчени други непълнолетни да се впускат в подобни рисковани авантюри.
Девойката избухна в сълзи, когато слезе от яхтата си и се хвърли в прегръдките на своите родители. Тяхното решение да позволят на дъщеря си да се впусне в такова рисковано начинание беше определено от някои като безотговорно, отбелязва АП. "Хората не мислят, че си способен на такива неща. Те не си дават сметка на какво са способни младежите, 16-годишните и момичетата", каза тя пред събралите се почитатели.
Австралийският премиер Кевин Ръд поздрави Джесика, като я прегърна и я нарече "най-новия герой на Австралия".
Момичето отплава от Сидни на 18 октомври м.г. въпреки протестите на критици, които твърдяха, че то е твърде младо и неопитно за подобно опасно пътешествие. Родителите й обаче настояваха, че дъщеря им е добре подготвена и изтъкнаха, че тя се занимава с ветроходство от 8-годишна. "Тя каза, че ще преплава света и го направи", заяви през сълзи майка й Джули Уотсън.
Джесика пътува през Южния Тихи океан, покрай нос Хорн, през Атлантическия океан до Южна Африка, през Индийския океан и около Южна Австралия.