"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Скандални плащания за милиони с компенсаторни записи


Без да вложат и стотинка, трима получиха от Костов столичното хлебопроизводство

Едвин Сугарев

Грабежът при Костов

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова през февруари "да забравим миналото и да гледаме напред". Много удобно е за него да забравим грабежа, на който правителството на СДС (1997-2001) под ръководството на Костов, подложи страната! В няколко поредни броя вестник "Атака" публикува откъси от откритото писмо на Едвин Сугарев до Иван Костов, публикувано на 19 април 2005 г. Писмото има фундаментален характер, защото "отвътре" разкрива злоупотребите на Костов, и показва, че неговото управление не бива да бъде оставяно в миналото, без да се потърси отговорност за пладнешкия грабеж, който разкости страната ни.

 Г-н Костов, има една граница, отвъд която арогaнтността и лицемерието просто не могат да бъдат търпени - защото търпимостта ни прави съучастници. Много от сделките по време на вашето управление са белязани от злоупотреба с власт и корупция и това е причината за катастрофалния резултат на изборите през 2001 г. Между най-мащабните и публично известни примери е сагата с компенсаторките на г-жа Енгибарова-Шмит.
Вие освободихте Александър Божков от поста му на главен преговарящ с ЕС именно заради скандала с издадените на въпросната г-жа компенсаторни записи на стойност 70 млн. марки и на базата на оценка, надвишаваща 250 пъти подлежащите на обезщетение имоти. Компенсаторките на Енгибарова-Шмит са издадени от министерството на икономиката след гласувания от парламента Закон за обезщетяване на собствениците на недвижими имоти - известен като закона "Лучников". Първата подобна сделка в историята на родната приватизация е за 55% от акциите на Софийския мелничен комбинат, закупени от фирмата "Крапс Мел", собственост на братята Красимир и Стефан Джанкови и Пламен Найденов. Стойността е 15 млн. долара - 12 от тях са изплатени с компенсаторките на Енгибарова-Шмит. Същите компенсаторки, заради които уволнихте Александър Божков.
Благословената с вашата благосклонност троица не остава задълго в мелничарския бизнес. Собствеността върху комбината е прехвърлена на "Пламс 2001" с управител Пламен Найденов и после продадена на "Лулис Мел - България", регистрирана с гръцки капитали и собственици. На 13.04.2004 г. Пламен Найденов завежда пред СГС иск, в който се заявяват претенции към "Лулис Мел - България" за дължими 1 135 005лв. - и се иска запор върху акциите на мелничния комбинат и дивидентите от тях. Жалбата е отхвърлена, а решението на СТС е обжалвано пред апелативния съд. Този път Борян Кръстев, адвокат на Пламен Найденов, залага на друга тактика - свързва  се с прокурора от ВКП Боян Тошев и търси възможности за въздействие върху шефа на Търговското отделение на апелативния съд. Ефектът е налице: на 15 юли 2004 г. съдът допуска обезпечение върху акциите на "Лулис Мел" по иска на "Пламс 2001". Само че разговорите между прокурора и адвоката са засечени и записани - и така се стига до първото в историята на прехода наказание на висш прокурор за доказана корупция, наложено от ВСС - Боян Тошев, е понижен в ранг и длъжност за две години.
Сделката с мелничния комбинат е използвана от братя Джанкови за овладяване на хлебопроизводството в столичния град, без да вложат и стотинка собствени средства. Милионите, получени от продажбата на комбината, изчезват в офшорни компании - вероятно като отплата за разтворения над тях политически чадър. Схемата, по която приватизират трите основни хлебозавода в София, е класическа за

любимия на вашето
управление приватизационен метод - чрез РМД
Първата сделка е за "Хлебни изделия - Подуене", с дневно производство 40 000 хляба и реална печалба от над 400 000 лв. годишно. Създава се подставено РМД - "Хлебозавод 2" АД, което да участва в сделката. Успяват на третия път - конкурсът е бламиран два пъти от СОАП, преди да бъде спечелен от "правилния" кандидат. Първоначалната вноска е изплатена със заварените оборотни пари, след което никакви плащания не са правени. Принадлежаща на завода магазинна мрежа се разпродава на фирми и физически лица, близки до братя Джанкови. Същото последва и за поточните линии и техническото оборудване. Така в рамките на по-малко от две години предприятието е доведено до фалит, сделката е развалена, а следващият купувач заварва хлебозавода с над 700 хил. лв. задължения.
Следва приватизацията на "Хлебни изделия - Възраждане" АД, като целта е не само източване на наличните над 800 000 лв., но и реално придобиване на дружеството заради прилежащия към него земен терен. Схемата на придобиване е запазена, като първата вноска към СОАП в размер на 500 000 лв. е оформена като "заем" в полза на РМД "Хлебозавод 1" АД. Остатъкът от цената е предоговорен и платен с компенсаторни бонове, закупени отново със средства на хлебозавода. Магазинната мрежа е продадена на фирми на Пламен Найденов - по цени равни или по-ниски от данъчната оценка. Допълнителни приходи се получават чрез доставка на суровини от "Крапси Холдинг" АД, като завода купува брашно и горива по цени по-високи от пазарните. След подписване на приватизационния договор, акционерният капитал в размер на 77,94% се прехвърля на Стефан Джанков от фиктивните носители на акционерно участие. Така - без да дадат и един лев, братя Джанкови изпълняват приватизация за 2 500 000 лв. и придобиват активи за над 5 млн. лв. по днешна оценка.
Схемата се повтаря и при покупката на "Хлебни изделия - Люлин" АД, сключена през 2001 г. чрез РМД "Хлебозавод 5"АД. Първоначалната вноска от 350 хил. лв. отново е платена със заварените оборотни пари, разсрочените вноски към СОАП отново са платени с компенсаторни бонове, "Крапси холдинг" отново осигурява доставките на суровини по цени, по-високи от реалните. В крайна сметка акционерните участия в РМД са прехвърлени на Красимир Джанков, който става собственик на активи за 3 млн. лв. Като допълнителен бонус на братя Джанкови е продадено и общинското транспортно предприятие "Автостопанство - хлебни изделия" - отново по схемата РМД: изплащане на приватизационния договор с пари на предприятието и компенсаторни бонове и после прехвърляне на акционерното участие - отново на Красимир Джанков. При тази приватизационна акция обаче е имало и недоволни акционери - които са били изгонени от работа и заплашвани с физическа саморазправа - в случай че си потърсят правата.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика