"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Мобилни оператори злоупотребяват с лични данни

Представете си как една делнична утрин, докато се приготвяте както обикновено за работа, мобилният ви иззвънява, на дисплея се изписва непознат номер и когато вдигате учудено и озадачено, отсреща вместо обичайното за такива случаи представяне, кой се обажда и от кого е упълномощен да го направи, в слушалката непознат женски глас със заповеднически тон ви просъсква:
"С майката на еди-кой си ли разговарям?"
Стреснати и притеснени, отговаряте и питате за повода на обаждането. На което гласът отсреща ви занарежда, че еди-кой си има неплатена сметка в размер на X лв. към "Мтел", която трябва да бъде издължена в срок до ден Х на месеца и разговорът приключва.
След първоначалния стрес и изненада от странното обаждане в главата ви идват и съвсем логичните въпроси: Кой е предоставил този частен номер, както и данни за роднинските ви отношения, на трети лица и/или организации, без вашето знание, съгласие или изрична договорка? Естествено, "Мтел".
Веднъж случилото се обаждане се повтаря дори и в събота сутрин и същият глас по познатия вече начин отново ви атакува за начало на разговора с въпроса: "Вие ли сте майката на еди-кой си?" Този път обаче вече не сте толкова неподготвени, както първия и атакувате на свой ред, като питате кой се обажда, кой го е упълномощил да прави това и да ви търси на личен телефонен номер. Оказва се, че е "Дечева", а "Кредитреформ" бил "упълномощителят"!
Упълномощител за какво обаче? За системен, неправомерен психически и морален тормоз по телефона? Ето така, драги съотечественици, стоят нещата с правата на гражданите у нас и конфиденциалността по отношение на личните им данни.
Разбира се, аз няма да оставя "така" нещата и ще предявя, както си му е редът, съдебен иск - един към "Мтел" за неправомерна употреба и разпространение на данните ми без мое знание, и един към "Кредитреформ" за психически и морален тормоз по телефона.

molinesia.blog.bg

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика