??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=78902&format=html

Димитър Карбов, депутат от АТАКА: Ще има възмездие за далаверите на БСП и ДПС

Магистралите "Тракия", "Струма" и "Люлин" могат да бъдат построени до края на мандата на това правителство

Mаргарита Върбанова

 Димитър Карбов е роден на 28 юни 1971 г. във Варна. Завършил Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", специалност "Публична администрация". Специализирал "Публична администрация и европейска интеграция", както и "Териториална администрация". Работил е в параходство БМФ АД и Пристанище Варна ЕАД - контейнерен терминал. Зам.-председател на АТАКА във Варна. Депутат на АТАКА в 41-вия парламент. Член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Женен, с едно дете.

- Г-н Карбов, след парламентарния ви въпрос за строителството на магистрала "Хемус" министър Плевнелиев обяви, че изграждането й продължава. Кои отсечки от аутобана ще бъдат направени тази година?
- Първоначално министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев отговори, че засега няма възможност за ремонт на отсечката Каспичан - Варна: в двете посоки на магистралата. Това е най-невралгичната част от пътя, там има дупки, дълбоки поне 50-60 см. Министърът отговори, че за да започне такъв ремонт на магистралата, ще бъдат нужни около 7 млн. лева, които в момента министерството няма, но при първа възможност ще ги има предвид. И наистина от седмица аварийният ремонт на участъка е започнал. Не знам какви пари е успяло да задели правителството, но едно е ясно - пътят Каспичан - Варна ще бъде годен за експлоатация.
- Ваши колеги от опозицията твърдят, че във време на криза не магистралите, а здравеопазването, образованието, пенсиите трябва да бъдат приоритети. Защо правителството, според Вас, започна изграждане на магистралите?
- Не виждам никакво основание в тези твърдения на БСП, че автомагистралите трябва да останат на заден план, напротив те е трябваше да станат факт още преди 20 години. Именно и заради това се забавя икономическият растеж в страната, тъй като ние нямаме нормални пътища, по които да се движат гражданите и бизнеса. Тази касапница по пътищата, която наблюдаваме вече години наред, трябва да престане, а магистралите ни са в безобразно състояние. Много пари бяха откраднати досега и от тройната коалиция, и от нейните предшественици. Затова вече 20 години се въртим в един омагьосан кръг. И е крайно време да реализираме поне останалата отсечка от магистрала "Тракия", както и другите две магистрали "Люлин" и "Струма". Завършването им е приоритет на правителството. Отсечките не са толкова дълги и могат да бъдат готови до края на мандата на този кабинет. Колкото до автомагистрала "Хемус", тя ще остана с най-голямото трасе за доизграждане - около 300 км. Така, че там сумата, която ще трябва за нея в момент на икономическа криза, е трудно да бъде намерена. Каквито и пари да поискаме от Европейския съюз, не мисля, че ще бъдат разумни. Най-важното е да станат готови тези три магистрали, за които вече говорих.
- Как според Вас трябва да бъдат преодолени проблемите с турската фирма "Мапа Дженгиз", която изгражда магистрала "Люлин", и вече е фатално закъсняла със срока за изпълнение?
- АТАКА първа алармира още при управлението на тройната коалиция за забавянето на строителството, за множеството нарушения на трудовото законодателство. Също и затова, че като подизпълнители "Мапа Дженгиз" нае за извършването на определени дейности турски фирми, които доведоха своите работници в България. В същото време ние имаме достатъчно добри специалисти, имаме фирми, които могат да участват в изграждането на магистралата,да създадат работни места за гражданите в България, които са и данъкоплатци. Защо каним чужди фирми, които на наш гръб печелят сериозни пари. Магистрала "Люлин" е от изключително важно значение за нас, защото ще има голям трафик по нея, това са по-скоро транзитни автомобили. "Люлин", както "Струма" и "Тракия" са част от европейските трансгранични коридори и са важни не само за нас, но и за всички европейци, за всички, които пътуват по пътищата на Европа.
- Как ще коментирате задържането на танкера "Панега" от сомалийските пирати. Какво трябва да направят официалните ни власти?
- Танкерът "Панега" плава под български флаг, това е български кораб, което е много важно, защото за мен това е терористичен акт, насочен срещу България. Територията на танкера е българска територия, ето защо това е нападение срещу суверенитета на една държава, която е част от Европейския съюз, държава член на НАТО. И мисля, че тук е редно, премиерът да потърси помощ от нашите партньори в НАТО, за да може този случай да бъде решен. Говорим за живота на 15 моряци, които в момента са заплашени, застрашени от това, че корабът беше пленен. Хубавата новина е, че танкерът "Сейнт Джеймс парк" е освободен и че всички моряци, които са на борда му, знаете, че там има и петима българи, са в добро здравословно състояние. Искам да припомня, че по официална информация има някъде около 400 моряци, пленени от сомалийски пирати на различни кораби. До вчера имахме 28 българи на три различни кораба.
- Вие сте депутат от Варна, коментирайте новото мнозинство в общинския съвет.
- Най-после, след три години управление на БСП и на ДПС в общинския съвет във Варна, стана така, че всички политически сили, които бяха представени в общинския съвет преодоляха страха. Това се случи непосредствено след операция "Медузите". Тогава беше арестуван председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, който е и председател на градската организация на БСП. Той беше уличен в злоупотреби и корупция но време на управлението си. Разумът в ОбС надделя и всички общинари се обединиха около идеята да бъде сменен председателят на общинския съвет, да бъде избран нов и така да бъде променено мнозинството в ОбС. Партия АТАКА взе дейно участие в промяна на статуквото, ние подкрепихме инициативата на ГЕРБ и по този начин успяхме да убедим останалите съветници, че е необходима промяна. Че е в интерес на гражданите ОбС да поеме курс в съвсем различна посока от досегашната, да бъдат пресечени всички корупционни практики, които имаше досега в общината. И варненци да имат коректен орган на управление и той да им даде всичко, което са очаквали с миналогодишния вот. Крайно време е не само Варна, но и цялата ни държава да поеме нов курс на управление,за да се чувстваме свободни в собствената си държава.
- Ще разследва ли новото мнозинство в ОбС далаверите на старото?
- Непременно. Едно от нещата, около които се обединихме заедно колегите си от ГЕРБ, беше именно това - да има възмездие, да има следствени и прокурорски проверки относно това, какво се е случвало и тези, които са вършили злоупотреби, които са корумпирани, да си получат заслуженото. В крайна сметка народът точно това искаше, всеки който е нарушил закона, да бъде съден и да си понесе отговорността.