"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Европейската икономика е в най-тежката си криза


Положението не е било толкова страшно от Първата световна война

Европейската икономика продължава да преживява най-дълбоката си криза от Втората световна война, та дори и от Първата световна война. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от германския седмичник "Шпигел". Трише посочва, че от началото на финансовата криза през 2008 година "ние преживяваме и продължаваме да преживяваме наистина драматични времена".
В интервю за "Шпигел", което ще бъде публикувано в днес, Трише сравнява напрежението около дълговата криза в еврозоната със срива през 2008 година на американската инвестиционна банка Леман Брадърс, посочвайки, че "пазарите вече не работят".
Няма съмнение, че икономиката "преживява най-тежкото си положение от Втората, а вероятно и от Първата световна война", отбелязва Трише.
На 6 и 7 май, точно преди ЕС да изработи спасителен план на стойност 750 милиарда евро в подкрепа на еврозоната, за да не допусне гръцката криза "да зарази" и други затруднени страни, световните борси отчетоха тежки загуби, припомня Франс прес.
Португалия и Испания също са заплашени да последват участта на южната ни съседка. Бюджетният дефицит в двете страни достига заплашителни размери и правителствата взеха специални мерки, за да избегнат гръцкия сценарии. Дестабилизацията обаче засегна единната европейска валута. Великобритания се отказа категорично от идеята за влизане в Еврозоната, а доверието към еврото намалява. Някои финансисти, като световно известния борсов анализатор Нуриел Рубини, смятат, че валутата няма да оцелее.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика