"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив




Банско се дави, Якоруда е под вода


Места опустоши 5 000 дка селскостопанска продукция

Банско, Якоруда и над 20 селища от региона са залети от порои и прелели реки. Към обяд на 15 май река Глазне в Банско наводни улици и къщи, отнесе асфалт и тротоари. По същото време Якоруда остана под вода заради придошлите реки Бяла и Черна Места. Два моста поддадоха на напора на водната стихия.
В района е имало и багер, който се опитвал да се бори с придошлите води, но тежката верижна машина е паднала от пътя. За щастие багеристът е само с охлузни рани. Втори ден пътят Якоруда-Велинград остана затворен. Ситуацията е тежка, обявено е бедствено положение, заяви кметът на Якоруда Нуредин Кафелов. Около 4000-5000 декара земеделски земи са унищожени от водите на двете реки, които са излезли от коритата си.
До късния следобед вчера 6 селища нямаха връзка с общинския център в Якоруда. Кафелов се разбрал с кмета на Велинград Иван Лебанов от там да се доставят хранителни продукти в селата. При нужда ще се отзовават и екипите на спешния център. На практика само село Юруково има връзка с Якоруда.
Скъсани диги на река Глазне в Банско пък вдигнаха на крак служителите на общината, Гражданска защита и пожарната, съобщи кметът Александър Краваров. Реката е свлякла много камъни и кал и сега градът се почиства, продължава и отводняването. След денонощна борба с водната стихия , Глазне отново влезе в руслото си. Наводнени са обаче над 20 къщи и над 10 хотела, каза шефът на Гражданска защита в Пиринско Петър Самарджиев. Мобилизирани са всички пожарни отряди от Гоце Делчев и Разлог. Помощ е дошла и от Гражданска защита в Перник и Кюстендил. Движението в отсечката Разлог-Белица също е трудно. Подкопан е пътят, има разрушени мостове.
Има и други места в страната, пострадали от обилните валежи. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН най-големи са наводненията във Враца, Лом и Монтана.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика