"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
ЕВН и НЕК строят „Горна Арда“, „Алпине“ се оттегля

Австрийската компания ЕВН остава единственият партньор на държавата в проекта за изграждане на хидрокаскадата "Горна Арда". Другият акционер в консорциума - "Алпине Бау", се е оттеглил от участие. Това съобщиха от ЕВН, който притежава електроразпределителното дружество, доставящо ток в Югозападна България. След оттеглянето си "Алпине Бау" прехвърля всички права и задължения в проекта на ЕВН.
Така EVN AG остава единствен партньор на НЕК, която притежава около 70%. Останалите все още са собственост на турската CCG Insaat Sanayi Yatirim ve Turizm A.S. (Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм А.С.). Проектът "Горна Арда" беше харизан на турците от правителството на Иван Костов, който подписа междуправителствено споразумение с южната ни съседка през 1997 г.
Австрийският консорциум водеше преговори от края на миналото лято за придобиване на турския дял. В замяна на това CCG трябва да оттегли иска си за 75 млн. евро срещу НЕК пред Парижкия арбитраж за неизпълнение на ангажиментите по реализацията на хидропроекта. Очаква се ЕВН в най-скоро време да предложи на НЕК актуализиран договор с турците.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика