??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=78931&format=html

Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

Експерт от ДЕА ни препоръча да направим и дирекция „Антимафия“

"Специализираният съд, който се подготвя като проект от правителството, ще отпуши системата, която в момента се задъхва от многото дела". Това заяви преди ден пред Дарик радио депутатът от АТАКА и зам.-шеф на правната комисия в парламента Явор Нотев. Според него всички дела с особен обществен интерес, които в момента се гледат от различни съдебни състави на различни съдилища из цяла България, може да минат на подсъдност в новата структура. "Така работата на тези съдилища няма се спъва от такива тежки процеси, което именно ще отпуши работата на системата", обоснова се Явор Нотев. По думите на известния юрист новият орган ще е специализиран по предмет, по конкретни членове от Наказателния кодекс. Зам.-шефът на правната комисия в парламента обяви идеята добилият известност като съд "Антимафия" да се намира само в София, без да има негови подразделения в останалите регионални центрове у нас, иначе се обезсмисля цялата идея.
На фона на породилата се дискусия около изграждането на новия съд, вчера експерт предложи на България да направи и самостоятелна дирекция "Антимафия".
"Би било добре България да направи такава дирекция, препоръча пред агенция Кросс Родолфо Пейков, дългогодишен служител на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА) и член на Консултативния съвет на Международния институт за сигурност и сътрудничество (IISC). Според него търговията с наркотици не е повлияна от глобалната рецесия.
"Вярвам, че и българската полиция, и съдебната система дават най-доброто от себе си в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Личният ми опит с българските власти в една международна операция преди няколко години, показа, че полицейските сили в България са професионални и подготвени", коментира Пейков.