"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 111 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 22/02/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Общинският координатор на АТАКА-Варна Цвета Георгиева: Толерантност не означава национално обезличаване


Срамно е това, което става във властта - правят се поклони пред Апостола и в същото време - метани на Доган

Лилия Гюрова

ВИЗИТКА
Цвета Георгиева е родена през 1963 в гр. Варна. Завършила е английска филология във ВТУ "Кирил и Методий". Има собствен бизнес - езикова школа "ГЛОБУС" и преводаческо бюро. Преводач е на художествена литература, превеждала е "Жени" на Чарлз Буковски, "Чукът на Бога" на Айзък Азимов и др. Има 20-годишен син, студент по приложна лингвистика във ВТУ. Общински координатор на АТАКА-Варна.

- Г-жо Георгиева, в деня на отбелязването на 133-та годишнина от обесването на Левски призовахте на протест срещу политиката на правителството и поискахте оставката на кабинета. Как варненци приеха тези призиви?
- Варненската общественост се сплоти около АТАКА в този призив. Става очевидно, че обществото ни започва да осъзнава сериозността на ситуацията и да се обединява около единствената политическа сила, която в момента  защитава позицията на обикновения българин. Към нашия протест се присъединиха над 200 симпатизанти. Създадохме протестен блок и освиркахме премиера Станишев при пристигането му. Обществото вече разбира, че националната идея е предадена, че за новите управляващи няма нищо свято. Поругават се изконно български идеали, хората в страната умишлено се подлагат на заблуда от страна на някои от медиите. За съжаление, ги няма християнските добродетели, не се отстоява и българщината.
- Протестът само позицията на АТАКА и на останалите патриотични сдружения ли изразява, или това е всеобщо недоволство на гражданите във Варна?
- Протестите си проведохме в тясно сътрудничество с действията на СПС-Варна и Партията на транспортните работници. Варненските граждани  посрещнаха с аплодисменти символичното изгаряне на фесовете. Вече става очевидно, че в обществото назрява напрежение и недоволство срещу продажната политика на кабинета. Все повече са симпатизантите на идеята на АТАКА, които търсят път към нас. АТАКА се очертава като единствената национална партия на постоянно лъгания от управляващите българин. Много хора са съпричастни към нашите идеи и искат да са част от тях.
- Каква беше целта на протестите, организирани от Граждански комитет-Варна?
- Основната ни цел, която обявихме, е да не бъде допуснато назначаване на пети зам.-областен управител на Варна. Първо, тъй като за него предварително е подготвен човек от ДПС, от турски произход с протурска нагласа и настроения. И второ, защото отново се раздува държавният щат, той е гласуван от Министерския съвет абсолютно безпрецедентно. В този смисъл нагло звучи отговорът на премиера Сергей Станишев на въпроса от медиите дали е вярно, че ще бъде назначен нов заместник областен: "Малко ли ви са тези, които имате?" Усеща се, че има отстъпление на властта под натиска на общественото мнение. Това мнение, за съжаление, не се отразява реално от медиите. Страхът битува навсякъде в средите на поръчковата журналистика, тонът често е злостен. В тази враждебна среда отстояването на всякакви честни позиции е изключително трудно. Целта ни е да вдъхнем на хората увереност, че има кой да изрече на глас проблемите, които ги вълнуват, тревогите им за състоянието на обществото и властта. За овластяването на престъпни групировки и чувството на безнаказаност сред тях.
 - Смятате ли, че действително може да бъде спряно назначаването на пети зам.-областен управител от квотата на ДПС?
- Допускам, че е възможно да се постигне победа. Вече съществуват известни индикации, че може би щатът ще се замрази. Но "Варна не вярва на сълзи", вече сме гледали този филм. Очаквам както декларации, че няма да има такова назначение, така и то да влезе тихомълком в сила. Подготвяме мълчалив протест пред Областна управа на 3-ти март. Ще раздадем брошури и листовки сред гражданството.
- ДПС вече втори мандат са в управлението на страната. Как се усеща тяхното участие във властта в град като Варна?
- То се изразява в конкретни неща, като например областен от тяхната квота, който вече започва да изпълнява поръчките им. С опити да се разшири присъствието им в Областната управа, с пълното подменяне на служителите в Агенцията по риболов и аквакултури с български турци. В малките общини в областта е направо страшно. Уволняват се българи и на тяхно място в кметствата се назначават поголовно турци. Само етнически турци обработват под аренда върнатите земеделски земи, не се плаща с месеци на собствениците. Това са пенсионери, които често разчитат на този единствен допълнителен доход. Брожението сред българите е  силно. Досега не съществуваше реална политическа формация, в която те да се  припознаят. Подмяната на ценностите в обществото е довела до  критична точка недоволството.
- Кои са най-ярките примери за кадруване на ДПС?
- Най-често срещаното явление е, че определени постове се правят за дадени хора, а списъкът им е ясен предварително. Както например случая с петата колона във Варненската областна управа - предварително се заяви името на Ерджан Себайтин за областен управител. Когато изригна недоволството, то се замени с Янко Станев, пак от ДПС и с други, силно техни хора. Сега историята се повтаря - пак Ерджан Себайтин е фронтменът на партията, но когато се надигна протестната вълна, той пак се скрива на заден план. Има и определени назначения в секретарския апарат на областния управител - служителка, която е поставена специално да следи и докладва на своите партийни шефове проявите на своя началник, за да е сигурно, че той ще им играе по свирката. Но голяма част от тези назначения не са огласени публично. За разлика от общината, където нещата са по-прозрачни, дейността на областната управа е забулена в мистериозност. Оттам не изтича информация. А и няма кой да я отрази обективно. Вече е болезнено ясно, че трябва да се защити интересът на българския народ и на българската държава такава, каквато би трябвало да бъде.
- Как ще коментирате факта, че 6500 мюсюлмани поискаха официално признаване на турския етнос в България и турският език да стане официален?
- Причините, според мен, са две: отклоняване на общественото внимание от ДПС към друго събитие. Нещо като играта с доброто и лошото ченге. Сега изведнъж ДПС ще се окаже една добра партия, други са лошите. От друга страна, явно трябва да се противопостави някаква ситуация на натърпимост. Да бъде предизвикан българският народ и естествено, АТАКА. А оттам нататък пътят е ясен - ще има нови обвинения в нетърпимост и опит за настройване на общественото мнение, че ние от АТАКА не сме толерантни. Толерантност обаче не означава национално обезличаване. Ако се приеме този абсурд, да обявим турския език за официален, скоро ще казваме на началниците си добро утро на турски.
- Как си обяснявате факта, че останалите политически партии обвиниха АТАКА в политиканстване на 19 февруари?
- Трябва да се внимава с тази дума - политиканстването може да се прави от всички. Останалите партии, които главоломно губят позиции, поради непоследователната си политика, се опитаха да прехвърлят срама от собственото си поведение на гърба на АТАКА. Срамно е това, което става във властта - правят се поклони пред паметта на Апосттола и в същото време - метани на   Ахмед Доган. А ние трябва да викаме браво и да се радваме, не да протестираме. Затова, когато пред лицето на най-българския българин ние изразяваме възмущението си от поругаването на светините, ни заклеймяват.
- Смятате, ли, че скандалите, които постоянно се инициират около партията, могат действително да разколебаят симпатизантите на патриотичната идея?
- Открай време имам една максима - внимавам точно определени хора да не ме обичат, защото, ако ме обичат, значи някъде съм объркала конците. Аз бих се притеснила, ако сме много мили на представители на властта. Хората в страната виждат това. Те знаят, къде е истината и вече им омръзна от лъжи. Инсинуациите и инсценировките вече не впечатляват  българския гражданин, който им се нагледа и наслуша. Властта страшно подцени българския народ, смятайки, че той ще остане послушен завинаги. Българите добре разбират кой защитава българската национална идея.
- Вашата структура е една от най-силните. С какво си обяснявате първата позиция на АТАКА във Варна?
- С много работа. С непрекъсната връзка с обществеността и съответствие между думи и дела. Неподдаване на инсинуации и провокации отвън, а и отвътре, и с дисциплина.

У нас · 4,2 по Рихтер люля Южна България
· Съпруга на застрелян прокурор вини Филчев за смъртта му

По света · Прокуратурата погна министъра, облякъл фланелка с Мохамед
· Русия и Швеция забъркани в шпионска афера

Коментари · Стартира поредното темане пред Анкара
· Опозорените дворяни си теглят куршума, нали

Икономика · Строители си взеха регистъра от БСК