??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=8551&format=html&edition_id=119

Интервю на Валери Симеонов-собственик на телевизия СКАТ за в-к "Атака": Искаме да живеем в свободна и независима от душмани Бълг

АТАКА взриви комфорта на "оядените, грухтящи прасета" от политическата класа

Капка Георгиева

ВИЗИТКА
Валери Симеонов е роден 14 март 1955 г. в гр. Долен чифлик, Варненско в семейство на военен и учителка. Завършва  ВМЕИ в София, специалност електроинженерство. Две години работи в "Странстрой" в Бургас: на аерогарата и пристанището. Три години е ел.механик на риболовен траулер. От 1985 до 1991 г. е енергетик на прокатна линия в металургично предпиятие "Промет" - Дебелт. През 1991г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати. Година по-късно започва да изгражда кабелна телевизия в комплекс "Меден рудник" в Бургас. На 24 януари 1994 г. с първата новинарска телевизионна емисия стартира програма СКАТ. "Диви разкази" на Николай Хайтов и "Полет над кукувиче гнездо" на Кен Киси са любимите книги на Валери Симеонов. В момента препрочита "Записки по българските въстания".

- Г-н Симеонов, трети март обикновено става тема на спорове, вместо празник. На какво се дължи това според Вас?
- На пристрастно тълкуване на историята и най-вече отношението към Русия. А историческите факти са следните: след съгласуване с другите Велики сили Русия започва война за овладяване на проливите.
Никакви хуманни и морални подбуди. След края на войната България почти е превърната в Задунайска губерния и едва след Съединението, Сръбско-българската война и русофилските бунтове става свободна.
Комунистическата пропаганда обаче 45 години ни набиваше, че трябва да сме вечно признателни на великия руски народ. А къде останаха Левски, Априлското въстание, десетките хиляди избити - мирно население, дало живота си за победата на русите. Без тази помощ и без героизма на опълченците на Шипка малобройните, зле организирани и зле въоръжени руски войски щяха да бъдат изтласкани обратно, както става на кавказкия фронт.
Поклон пред избитите синове на руския народ, но не и пред вечните имперски амбиции на руските държавници. Затова трябва да спрем с пристрастните мнения и да четем и приемаме историята такава, каквато е.
- Взели сме поука от отношението на т.нар. Велики сили към нас. Едва заявена като граници Санстефанска България е разцепена на парчета. Не е ли това причината за войните, които водим след това обединение?
- Да, така е! Войните, които България води за национално обединение, са резултат от умишлено заложени конфликти от Великите сили /в т.ч. Русия/. Българските държавници след 1886 година са си взели сериозна поука и с изключение на фаталните ходове на Фердинанд до 9 септември 1944 година водят сравнително независима политика. След това социализмът направи хората и политиците сервилни и без национално самочувствие. Демокрацията и демократичните промени просто смениха Големия брат.
- Смятате ли, че днес българите са свободни?
- Днес българите са разделени. Една част са объркани и манипулирани, а друга, за щастие нарастваща, са хора със собствено мнение и възгледи, които искат да живеят в свободна и независима, от вътрешни и външни душмани, България.
- Кое в живота на България днес най-много ви смущава?
- Девалвацията на ценностите. Безродните корумпирани държавници и бизнесмени формираха нова идеология, нови кумири. Далаверата  е издигната в култ. Стремежът за бърза и лесна печалба е антитеза на трудолибието и постоянството. Всеки се стреми към държавен и общински пост, за да реализира далавери и да разпределя поръчки и имоти на свой "обръч от фирми ".
Децата ни се "друсат", децата ни слушат чалга и искат да станат мутри. Нужни са нови, чисти хора и действия, които да ни върнат към традиционните ценности.
- СКАТ е най-патриотичната телевизия в България. Но от патриотизъм днес не се печели. Не сте ли се изкушавали да я направите по-комерсиална?
- От самото начало аз и целият ми екип си поставихме за цел да събудим духа български, да възпитаме зрителите си в родолюбие и патриотизъм. Такива са моите убеждения. Жалко е обаче, обидно е, че патриотизмът не е линия на останалите частни телевизии и радия. Колегите не бива да забравят на кого дължат възможността си да работят и творят днес - на тези, които са положили костите си за свободата на тази държава. Ние трябва да изпълним своя дълг към предците си.  
- От СКАТ тръгна и "феномена" АТАКА, както медиите  наричат успеха на националистическата партия.
- Днес политиците започнаха да заимстват от АТАКА и СКАТ патриотичната кауза - на този етап пестеливо и комерсиално, но това говори за формиране на ново обществено отношение към патриотизма и национализма. Тези понятия бяха забранена тема и за БСП, и за СДС - спомняте си как Иван Костов погреба национализма от трибуната на Народното събрание през 2000 г., и за НДСВ. До патриотичната тема се прибягваше само, за да бъде тя осмяна, опошлена и използвана за абсолютно комерсиални цели. Помните обругаването на възрожденските песни от чалга-шаманите на Слави Трифонов. Що за човек би си позволил да употреби песните на Добри Чинтулов и да ги преработи в просташки вариант! 
- СКАТ беше единствената телевизия, която отрази без цензура шествието на АТАКА по повод годишнината от убийството на Васил Левски на 19 февруари. Днес е митингът на АТАКА за 3-и март, от който всички политици се страхуват.
- СКАТ ще излъчи на живо шествието и митинга по повод националния празник. Като национална телевизия на 2 и 3-и март, в името на етническата толерантност, СКАТ ще излъчи и емисия на турски език. 
- Как коментирате дискусиите за национализма днес?
- С понятието "национализъм" се спекулира повече от половин век. Социализмът внуши на хората, че национализъм е равнозначно на фашизъм. А всъщност това е да обичаш родината и народа си, и да ги поставяш над собствените си интереси. Какви дискусии може да има по темата "национализъм"? По-скоро има домогване до "гребена на вълната" от хора, които искат да употребят национализма. Някакви "мишки" влязоха в парламента с гласовете на АТАКА и веднага подкрепиха противоконституционната партия на Меди Доганов. С тях ли ще дискутираме национализма? Или с техните организации, които се състоят от ръководствата си?
Национализмът е личен избор. Както казваше великият Николай Хайтов "той е агрегатно състояние на личността".
- Защо, според вас, се изля вълната от хули и клевети върху АТАКА?
- Защото взриви комфорта на "оядените, грухтящи прасета" от политическата класа. Последното оръжие им остана омаскаряването чрез продажните медии. То май други в България няма.
- Кои са първите три неща, които трябва да направи един държавник, взел властта в България днес?
- Първо, да премахне всичко и всички, които разделят нацията: етнически партии, писани и неписани привилегии, манипулациите в историята и други.
Втор, да предприеме спешни мерки за стимулиране на дребния и средния частен бизнес. Тоест, за създаването на средна класа, която да спре икономическия упадък на страната и опасната консуматорска тенденция към потребление на социални помощи и вечни претенции към държавата.
Трето, да бъдат взети драстични мерки срещу престъпността, просмукала държавата до най-високо ниво /в това число и полицията/, турцизацията на цели области и т.н. Трябва ни нов Енрот, които да ликвидира престъпността за няколко месеца, което е напълно възможно.
- Имате ли оптимистична теория за България и ако да, каква е тя?
- Да. И тя е: България над всичко. Бъдещето ни е в нашите ръце. Колкото повече хора мислят и работят в една посока, толкова по-бързо ще възродим България. След Първата Световна война България възкръсва и за 10 години става една от първите държави в Европа. Силно желая да мотивираме българите така, че това да се повтори.