"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 128 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/03/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Любомир Желев, експерт по балканските проблеми: ДПС беше замислено като партия-държава


Чрез движението Турция осъществява своето влияние върху икономическия, културния, обществения и политическия живот в България

Лилия Гюрова

ВИЗИТКА
Любомир Желев е роден на 5 декември 1943 г. Инженер по образование. Завършил е и външна търговия в Москва. Работил е в бившето Министерство на външната търговия, бил е търговско аташе в Анкара. През 1974 г. е зам.-ръководител на делегацията, подписала първата спогодба за износ на българска електроенергия в Турция. Експерт по балканските проблеми и българо-турските отношения.

- Г-н Желев, как ще коментирате изказването на един от заместниците на Доган Касим Дал, че е възможно след 20 години ДПС да управлява самостоятелно? Доколко е възможно това?
- Долкото му позволи България. Не го виждам реално. За мен това е пробен балон, да се види реакцията. А аз не видях сериозна реакция.  Не случайно този сигнал бе пуснат два пъти. Първият път излезе преди 20-ина дена във в. "24 часа", и онзи ден по телевизията на конференцията във Варна. Още през 1994 г. Ибрахим Татарлъ, като депутат, по време на среща с първата официална делегация на най-високо ниво на т.нар. турска религиозна фондация, която е като нашата дирекция по вероизповеданията, заяви дословно следното: "Външните турци, които живеят на територията на бившите съветски републики в Средна Азия, получиха възможността да създадат собствени независими държави. У нас положението е малко по-различно, но имайки предвид факта, че в България от всички балкански страни, живеят най-много турци-мюсюлмани, нашата цел е техните права и политически стремежи да бъдат фокусирани в нашата партия, която ще ги отстоява - ДПС - партията държава". Това са думите на Татарлъ, че ДПС си поставя за цел да бъде партия-държава. Задната мисъл беше - ако можехме, щяхме и ние като киргизите, узбеките да имаме собствена, независима турско мюсюлманска държава, но тъй като тук е България, нашата партия ДПС един вид ще изпълнява функциите на техните държави. В това виждам и пряка връзка с изказването на Касим Дал.
- Защо според вас ДПС толкова много държи да е в управлението. Акцентът на етничекия модел напоследък се измества в тази посока - няма етнически модел, ако ДПС е извън управлението.
- Това е Косовският модел, македонският модел. Те работят за промяна на административната структура, за някакви нови искания за обособяване на база разпространение на езика, на вярата. Още Тургут Йозал преди 17 години го каза - това е развито в неговата книга "Турция в Европа". Има официални постановки, че Кърджали е един от основните прешлени на гръбнака на зелената ислямска дъга, пояс, започващ от Дурас, Албания през Санджак, Косово, Македония, Якоруда, Кърджали, Одрин и на изток. Ако трябва ще минат на нелегални позиции, структурите им са изградени. Но до това няма да се стигне, оттук-нататък ДПС ще бъде в управлението.
- Каква е целта на последните изяви на турски сепаратисти като Мендерес Кунгюн и Адем Кенан?
- На всяка теза има контратеза, асоциацията е контрастът. Много се мъчат да изкарат Кунгюн луд, психопат. Но той не е, той е много добре подготвен, познава много добре нашето законодателство, резолюциите на Съвета на Европа на Европейския парламент и т.н.
- А Адем Кенан?
- Адем Кенан е бивш депутат от ВНС. Той е същият. Не вярвайте на това, че взаимно се обвиняват. Това за мен са проби, лакмусчета, кой, как ще реагира. Изпробват властта, общественото мнение, правозащитниците. Това е стара теория - малко по малко да се види реакцията, да се види кой е много против и е много радикално настроен срещу тях, как да му се намери цаката да бъде елиминиран, неутрализиран.
- Как ще коментирате думите на Ахмед Доган, че появата на АТАКА мобилизра ДПС и националистите търсят контрапункт в лицето на движението?
- ДПС и Доган ги устройва спокойствието в момента, не си изпускат нервите, демонстрират, че издържат на провокация. Ахмед Доган изглежда подчертано коректен. "Нека си има АТАКА това е естествена реакция на народа. Народът е възмутен от много работи, трябва да има такъв коректив". Това е най-меката възможна реакция. И скоро няма да има друга от страна на ДПС. За тях най-добра е сегашната ситуация.
- Вие сте човек, който познава българо-турските отношения. Според вашите наблюдения, какво е отношението в Турция към ДПС и неговия лидер?
- Отношението на Турция към ДПС трябва да се разглежда в три аспекта. Първо, това е отношението към движението в медиите. Второ - на официалните турски власти  - правителство, парламент. И третият аспект е на т.нар. изселнически организации, чиито основен център е в Бурса, където е централата на Балгьоч, това е изселническата организация, която е близка до ДПС. По принцип те са били техният гръб и на всички избори през последните години на преход, ДПС си имаше официалните пълномощници и застъпници сред изселници, които живеят постоянно в Турция. Някои от тях започнаха да се разграничават и да играят на опортюнизъм и дисидентство.
Като цяло средствата за масова информация обръщат внимание като политически новини на ДПС и на Доган основно, когато има избори. В ежедневните, текущи и актуални информации централните турски вестници много не отделят внимание на ДПС. Но те са възприели една стандартна терминология за ДПС - "партията на българските турци", в  сериозни медии като Миллиет, Хюриет и т.н.
- А отношението на официалните власти?
- Колкото до официалните власти - правителствата се менят, така че се променят и нюансите в техните отношения и политика. Но принципите на турската външна политика не се променят - според турската национална доктрина, създадена още по времето на Ататюрк, има т.нар. външни турци. Една част от тях живеят на територията на руската федерация, по-рано на бившия Съветски съюз. Тогава се визираха северноазиатските мюсюлмански републики - Киргизия, Таджикистан, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, всичко това фигурира в турската терминология като Туркестан. Другата територия, която те считат за външен периметър на зоната за отбрана на Анадолска Турция, минава през Кавказ. Това са Азербайджан, Чечня, Дагестан, Осетия, Грузия, която влиза в периметрите на най-непосредствените интереси на Турция по отношение на приграничното й обкръжение. Трябва някой да каже, че Турция провежда една агресивна политика там, където битуват нейните интереси, там където тя реши, че е регионална суперсила.
Като цяло, турските управляващи среди винаги са подкрепяли ДПС и са правили всичко възможно да се задържат нейните позиции в България, за да има възможност за по-активно участие в управлението. 
- Според някои Ахмед Доган не е много обичан в официалните среди на Турция.
- Трудно е да се каже еднозначно. Може би нямат много доверие поради неговото минало, въпреки че той е доказал многократно, че не изневерява на Турция и провежда нейната политика. Нещата са много интересни, с оглед на това как чрез ДПС Турция осъществява своето влияние върху икономическия, културния, обществения и политическия живот в България. Много малко са хората които анализират как се фалшифицира нашата българска история, като се започне от това, че българите са потомци на турски мюсюлмани и са създали турската дунавска държава. Има дори официални конгреси, на които се изнасят научни доклади, че българска етнография, български фолклор, народно творчество няма, че всичко това са останки, заемки от турския национален фолклор. Това е културно потурчване.
- По време на избори на каква подкрепа от Турция реално разчита ДПС според вас?
- Тотална. И на предстоящите президентски избори отново ще се повторят нещата от парламентарните избори на 25 юни 2005, ако не се вземат мерки. Ако Доган каже "подкрепяме Първанов", ще тръгнат оттам. Няма друга алтернатива кого да подкрепят изселниците с автобусите. Много показателно е, че основната изселническа организация Балгьоч в Бурса, издава тримесечно списание. То излиза само на турски език, редколегията е тежката артилерия на турската пропаганда. Хората, които разработват точно тези стратегии и теории, те са и в това списание, консултират го, публикуват авторски материали. И в списанието се говори за турската култура на Балканите.

У нас · Стартира делото за пране на близо 100 млн. лева
· Водача на националистите: Нормална политика? Когато Доган си отиде
· Шивачки в Кърджали обявиха стачка за неизплатени заплати

По света · Буш работел за смяна на режима в Техеран
· Слободан Милошевич починал от инфаркт

Коментари · След президента Първанов и Доган заплаши АТАКА
· Политиците плачат след избори, социолозите само сменят господарите си

Икономика · Свлачища преградиха пътища, стотици села без ток
· “България Ер” поема полетите на “Изи Флай”