"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 138 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/03/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Разширяването на ЕС спира след приемането ни


Процесът няма да продължи, докато не бъде приета конституция на съюза

След приемането на България и Румъния ЕС ще направи дълга пауза по отношение плановете за по-нататъшно разширяване. Това стана ясно след приключилото тази нощ заседание на Съвета на министрите на външните работи, проведено в рамките на провеждащата се среща на върха на ЕС в Брюксел.
Министрите приеха решение за замразяване на по-нататъшното разширяване на ЕС поне, докато не бъде приета конституцията на ЕС или друг документ за реформиране на настоящата структура на съюза. По отношение на България и Румъния Съветът на министрите потвърди, че задълженията на ЕС във връзка с тяхното приемане ще бъдат изпълнени през 2007-2008 г.
Въпросът за присъединяването на Турция засега няма еднозначен отговор. След заседанието стана ясно, че пред държави като Украйна, Молдова, Грузия перспективата за присъединяване към ЕС се отлага за неопределено далечно бъдеще. Според информациите от Брюксел Австрия, която в момента председателства ЕС, се стреми през следващите седмици да започне широка вътрешна дискусия за това къде са границите на ЕС. Едва след това ще стане ясно дали по принцип ще бъде подновен процесът на разширяване или на съседните страни, които желаят да се присъединят, ще бъде предложена друга форма на взаимоотношения - тясно сътрудничество.
В тази връзка външните министри на страните от ЕС ще проведат през май неформална среща в Австрия, за да оценят кои са бъдещите граници на Европа, заяви външният министър на Холандия Бернард Бот. Той посочи, че въпросът за разширяването е повлиял на избирателите във Франция и Холандия, които през миналата година гласуваха против проекта за Конституция на ЕС. "Един от въпросите на мнозина европейци е "не съществуват ли граници на ЕС, които да бъдат утвърдени", каза Бот.

У нас · Плевен каза “не” на US-базите

По света · Разширяването на ЕС спира след приемането ни
· Учебната година във Франция пред провал

Коментари · Генералски маневри с прозрачни цели
· Светът приема идеята за ядрен Иран, който ще промени баланса на силите

Икономика · Глад за кадри в машиностроенето
· Цигани заливат столицата с криминална мърша